woensdag 7 april 2010

Internal Affairs (1990)


Regie : Mike Figgis
Genre : Thriller
Acteurs : Richard Gere, Andy Garcia, Laurie Metcalf, Nancy Travis, William Baldwin,...
Speelduur : 115 min.

Nog zo'n onderschatte film. Richard Gere is niet zo sterk mijn lievelingsacteur, maar als bad guy zorgt hij voor een zinderende prestatie als een super-corrupte flik in deze erg spannende thriller. En ik die dacht corrupte flikken gezien te hebben in Serpico. Dit is het soort films die nog zelden gemaakt worden... thrillers die je met een gevoel achterlaten wanneer ze gedaan zijn.

Raymond Avila is een jonge idealistische agent die aangeworven wordt bij de Internal Affairs, het departement dat zich bezighoudt met corruptiebestrijding binnen de politie. Als partner krijgt hij de lesbische Amy Wallace toegewezen. Hun onderzoek betreft een zekere Van Stretch, een agent die het niet kan laten om geweld te gebruiken tijdens zijn dienstplicht. Hoe dieper ze echter gaan graven in diens leven, des te meer vuile zaakjes ze ontdekken. De pistes leiden naar een schijnbaar integer agent, Dennis Peck. Peck, die een spilfiguur is in allerlei corrupte en criminele activiteiten, begint Avila te intimideren. Avila probeert een andere agent, Dorian Fletcher, te doen getuigen tegen Peck. Dennis Peck huurt enkele moordenaars in om Van Stretch uit te weg te ruimen...

Sterke thriller met een voortdurend vies en pervert sfeertje erin. Als om ons in de mond te lepelen dat corruptie toch moreel verfoeilijk is. De film omvat enkele sterke scènes zoals de moord van Peck op Van Stretch. Daarin wurgt hij de man, terwijl de politie in volle vaart aan komt stormen. Net wanneer Van Stretch dood is, veinst Peck smart en verdriet. De scène is ijzingwekkend brutaal, want Van Stretch denkt dat hij op dat moment veilig in handen van zijn collega is. Garcia zet een rol neer als doorbijter, maar de eenvoud waarmee hij Peck verdenkt van allerlei zaakjes vond ik toch ongeloofwaardig overkomen. Hij had nauwelijks een aanwijzing. Verder zit Internal Affairs vol twists en spanning, worden heel wat personages uitgediept. Kortom, dit is één van de betere in zijn genre.

Vinny's Rating : 8/10

Geen opmerkingen: