zaterdag 3 april 2010

Top Gun (1986)


Regie : Tony Scott
Genre : Actie / Drama
Acteurs : Tom Cruise, Kelly McGillis, Val Kilmer, Anthony Edwards, Meg Ryan, Tom Skerritt...
Speelduur : 110 min.
Meer info : http://www.imdb.com/title/tt0092099/

Wie de jaren '80 heeft meegemaakt, zal ongetwijfeld "Top Gun" gezien hebben, deze commerciële mix van actie, romantiek en drama die van Tom Cruise een acteur van wereldformaat maakte.

Maverick is een roekeloze jonge piloot, die samen met zijn co-piloot Goose naar de prestigieuze "Top Gun" school gestuurd wordt. Daar worden ze zeven weken lang opgeleid tot de elite van de MIG-piloten. Zijn hoofdinstructeur kende ooit Mavericks vader, een vliegtuigheld die "in duty" overleden is. Maverick wordt niet bepaald gewaardeerd door sommige medestudenten omwille van zijn vrij eigenzinnige manier van vliegen en het in gevaar brengen van mens en materiaal. Na zijn uren op de Top Gun-academie wordt Maverick verliefd op Charlotte "Charlie" Blackwood, een andere instructrice...

Deze film, die nochtans op alle fronten geen hoogvlieger is (sorry voor de toevallige woordspeling), kan wel rekenen op enkele spectaculaire luchtgevechten, een pittige 80s soundtrack en heel wat coolness. Na verschillende kijkbeurten vind ik Top Gun toch blaken van de oppervlakkigheid. Het liefdesverhaaltje is vrij idioot en stereotiep, en de lach van Cruise zou zo uit een reclame voor tandpasta kunnen komen. Zijn rol als piloot vond ik één van zijn minste. De film is stilaan gedateerd, en hoewel onderhoudend, is hij enkel relevant als voorbeeld van 80s nostalgie want dit was één grote kaskraker.

Vinny's Rating : 6,5/10

Geen opmerkingen: