donderdag 22 april 2010

Beyond Rangoon (1995)


Regie : John Boorman
Genre : Drama / Avontuur
Acteurs : Patricia Arquette, Aung Ko, Frances McDormand, Spalding Gray,...
Speelduur : 99 min.
Meer info : http://www.imdb.com/title/tt0112495/

Beyond Rangoon is sinds 1995, toen ik de film op VHS huurde, altijd blijven hangen. Moeilijk te omschrijven waarom dit anti-militaristisch drama zo goed werkt bij mij. Ik heb altijd erg veel bewondering gehad voor Aung San Suu Kyi en haar uitputtende strijd tegen een kliek militairen die denken profijt te halen uit hun positie. Ook heb ik een zwak voor actrice Patricia Arquette. Ze heeft hier die combinatie van moed en gevoeligheid die me fascineren.

1988. Laura Bowman en haar zus zijn op reis in Birma. Voor Laura is het de kans om haar trauma te verwerken. Haar man en zoon werden gedood tijdens een overval thuis. Een verandering van omgeving zou haar er weer boven moeten helpen. Ze neemt passief deel aan een nachtelijke demonstratie in de straten van Rangoon en raakt gefascineerd door de geweldloosheid waarmee activiste Aung San Suu Kyi respect afdwingt bij gewapende militairen. Bowman wordt in de gaten gehouden door soldaten en krijgt een verwittiging dat ze zich niet met politiek moet bemoeien. De volgende morgen, de dag van de terugkeer, vindt ze haar reispas niet en blijft achter. Ze leert een "gids" kennen, Aung Ko, die haar buiten Rangoon brengt om de realiteit van het land te zien...

De film, die schommelt tussen avonturenfilm en drama, neemt een beschuldigende doch ludieke toon aan tegen het regime, en toont hoe de soldaten willekeurig executeren en schieten op betogers. Ik onthou ook die prachtige metafoor aan het begin van de film, wanneer Arquette een vogel vrij laat die terug in zijn kooi vliegt. "All he know is his cage" zegt Aung Ko, en het is duidelijk dat dit ook geldt voor het Burmese volk. De film kan niet de hele problematiek tot in de puntjes uitleggen, maar wat er verteld wordt, is met een oprecht gevoel en een oprechte interesse voor Birma verteld, en dat laat zich smaken in deze miskende film. Boorman bewees al met "The Emerald Forest" dat hij heel goed kan filmen in jungle-omgevingen. Het is echter Arquette, een vreselijk ondergewaardeerde actrice, die hier de show steelt met de beste rol uit haar vrij discrete carrière.

Vinny's Rating : 9/10

Geen opmerkingen: