zaterdag 1 mei 2010

Edge of Darkness (2010)


Regie : Martin Campbell
Genre : Thriller / Actie
Acteurs : Mel Gibson, Ray Winstone, Danny Huston, Bojana Novakovic, Jay O. Sanders,...
Speelduur : 117 min.
Meer info : http://www.imdb.com/title/tt1226273/

Het gebeurt niet vaak dat een regisseur een TV-serie neemt en die 25 jaar later tot een bioscoopversie herwerkt, dan nog met Mel Gibson in de hoofdrol. Campbell geloofde wel in het machiavellistische script van de originele "Edge of Darkness" uit 1985, die hij toen zelf regisseerde. Hij stoffeerde het ingewikkelde plot wat en zorgde voor meer spanning en actie. Het resultaat is een onderhoudende maar vrij standaard wraakthriller die dezelfde complexiteit behoudt.

Thomas Craven haalt zijn dochter Emma op aan de luchthaven. Nog diezelfde avond wordt ze neergeschoten door twee gemaskerde onbekenden aan de voordeur. Craven is psychologisch geschokt, en neemt het onderzoek in eigen handen. Aanvankelijk dacht Craven, een ex-agent, dat hij het doelwit was, maar ontdekt dat Emma werkte voor een louche bedrijf, Northmoor, die geheime nucleaire wapens produceert (dirty jihadist bombs zeggen ze in de film). Het bedrijf neemt een huurling in dienst, Jedburgh, om te voorkomen dat Craven aan de informatie raakt die Emma had. Er ontstaat echter een band van sympathie tussen Jedburgh en Craven, en Jedburgh laat hem zijn gang gaan, duidelijk afwijzend tegenover de vuile corruptie van zijn superieurs...

Edge of Darkness blaakt niet van originaliteit en mixt bedrijfsthriller, wraakfilm en drama in een cocktail die overduidelijk de rauwe signatuur van Campbell heeft (denk maar aan zijn James Bondfilm Casino Royale). De film laat het vooral afweten op het aantal overtollige subplots die met elkaar verbonden zijn en ook het personage Craven sprak me niet echt aan. De brave huisvader die tot extremen gedreven wordt heeft nooit echt gewerkt bij mij. Gibson zette wel een rol neer, die me terug deed denken aan de Lethal Weapon periode, en dat betekende dan bij mij wel dat hij de juiste acteur was om Thomas Craven te vertolken. Hoe complex het verhaal ook mag lijken, voorspelbaar is de film jammer genoeg wel.

Vinny's Rating : 6,5/10

Geen opmerkingen: