vrijdag 28 mei 2010

*Batteries not Included (1987)


Regie : Matthew Robbins
Genre : SF / Familiefilm
Acteurs : Hume Cronyn, Jessica Candy, Frank McRae, Elizabeth Pena, Michael Carmine,...
Speelduur : 106 min.
Meer info : http://www.imdb.com/title/tt0092494/


Deze schattige familiefilm zette de zo populaire SF rage voort die in de 80s woedde, vooral dankzij Spielbergs ET. Apart hier is dat de hoofdpersonages geen hippe tieners zijn, maar een koppel oudjes.

Frank en Faye baten al tientallen jaren het populaire Riley's Café uit, een eettent die nog steeds een trouw cliënteel lokt. In het gebouw wonen ook enkele huurders. De zwangere Marisa is een alleenstaande vrouw die hoop heeft voor de toekomst, al is een zwangerschap niet precies wat ze wilde. De kunstenaar Mason is een man met het hart op de juiste plaats, en de ex-bokser Harry Noble is een stille reus die gek is op TV-commercials. Het gebouw staat onder druk : een harteloze bouwpromotor wil iedereen daar weg. Hij huurt enkele lokale boefjes, waaronder Carlos, om hen te intimideren. Gelukkig komen enkele kleine vliegende schoteltjes hen te hulp. Een golf van solidariteit brengt de bewoners van het gebouw samen...

De inmiddels overleden Cronyn en Tandy, die in het werkelijk leven getrouwd waren, straalden heel wat warmte uit en Robbins slaagde erin om een klein wereldje te scheppen die niet verder dan het huis en de buurt errond reikt. De special effects van Industrial Light and Magic brengen magie op het scherm en humaniseren de mini-ufo's met succes. Je staat ervan versteld hoeveel emoties je voelt bij die kunstmatige blikken creaties. Ook de rest van de acteurs spelen leuk. Michael Carmine, die de rol van Carlos speelt, is een beetje de bad guy in het hele verhaal, maar Robbins wil zijn film zo lief houden, dat hij zelfs Carlos een gouden hart toekent in een scène waarin hij tegenover Jessica Tandy zit in het restaurant. Geen gebrek aan originaliteit en goed sentiment hier.

Vinny's Rating : 7/10

Geen opmerkingen: