donderdag 13 mei 2010

Stakeout (1987)


Regie : John Badham
Genre : Komedie / Politie
Acteurs : Richard Dreyfuss, Emilio Estevez, Madeleine Stowe, Aidan Quinn, Forest Whitaker,...
Speelduur : 117 min.

Lachen geblazen deze politiekomedie. Een Dreyfuss in topvorm en een Estevez als zachtgekookt ei. Badhams films, zoals ook "WarGames" en "Short Circuit", bezaten de gave om de aandacht vast te houden met eenvoudige verhalen. Op het eerste zicht lijkt dit een niemendalletje. Tijdens de kijkbeurt besefte ik dat dit een komedie van een hoger niveau was.

Richard "Stick" Montgomery is een gangster die uit de cel ontsnapt. De politie vermoedt dat hij vroeg of laat zijn vriendinnetje zal komen oppikken, de lieflijke Maria McGuire. Twee flikken, Reimers en Chris Lecce zijn de nachtelijke ploeg die McGuire moeten bewaken vanuit een huis tegenover het hare. Lecce doet zich voor als een bediende van de lokale telefoonmaatschappij, wat hem toelaat om de telefoon onder bewaking te zetten. Het klikt wel tussen Chris en Maria, en dat is het begin van een reeks grappige en netelige situaties.

De balans tussen actie en komedie is just perfect. Ik heb vaak moeten lachen. Ook enkele goede scènes zoals Dreyfus die vastzit onder het bed van het liefje van de gangster wanneer ze thuiskomt en gaat douchen, de hond Winston, en die gladde knokscène in de vis in het begin. De humor komt spontaan en ongeforceerd over, wat ook al een pluspunt is. Nee, dit is écht een grappige film.

Vinny's Rating : 7/10

Geen opmerkingen: