donderdag 13 mei 2010

Miller's Crossing (1990)


Regie : Joel Coen
Genre : Misdaad
Acteurs : Gabriel Byrne, John Turturro, Marcia Gay Hayden, Albert Finney, ...
Speelduur : 115 min.
Meer info : http://www.imdb.com/title/tt0100150/

Miller's Crossing is niet zomaar een film. Het is ook een stijloefening van gebroeders Coen. Geen parodie op het genre, want komisch wordt het zelden. Het is vooral een vette knipoog naar de misdaadfilm uit de prohibitiejaren, waarbij alle clichés uit deze films hergebruikt worden. Het verhaal is belangrijk en niet belangrijk tegelijkertijd, en is enkel een rode draad om die clichés aan bod te laten komen.

De film begint in een donker houten bureau, het bureau van de Ierse gangster Leo. Een andere gangster, Johnny Caspar, een Italiaan (eerste cliché : de Ieren en Italianen zijn altijd vijanden van elkaar) is woedend op hem, omdat Leo een Joods boefje beschermt, met de naam Bernie. Die Bernie heeft Caspar proberen op te lichten en vraagt Leo om hem uit de weg te ruimen. Leo weigert op het verzoek in te gaan, tot grote woede van Caspar, wiens ster rijzend is in het milieu. Zijn rechterhand, Tom Reagan, vindt het geen goede beslissing. Blijkt dan dat Bernie's zus Verna, zowel een maitresse is van Leo als van Tom. Hierdoor verlaat Tom de mafiabende van Leo om zich aan te sluiten bij Caspar...

Het plot is een wirwar van personages die door elkaar lopen. Het is dan ook de opzet geweest om het verhaal zo complex te maken, dat je op het einde niet meer goed weet hoe alles nu begonnen is. Echte filmliefhebbers zullen zeker genieten van de fijne dialogen, de situaties die elkaar opvolgen en het zoeken van de talrijke knipogen naar de oude misdaadfilm. Eén van die totaal irrelevante elementen die aan bod komen is het al even irrelevante subplot rond de moord op een zekere Rug Daniels. Meermaals stelt Reagan de vraag wat er met zijn toupet is gebeurd. Niemand antwoordt daarop, maar het is dan ook grappig dat de Coens zo'n zaken in de film steken. De Coens zijn dan weer nalatig geweest in de esthetische afwerking. Die donkerbruine rustieke kamers passen misschien wel bij de sfeer. Ik vond dit toch wel lelijk en de film gaf een lowbudget indruk hierdoor. Verder heeft het de pret zeker niet bedorven. Miller's Crossing is een film die je meermaals moet zien wil je alle details vatten.

Vinny's Rating : 7/10

Geen opmerkingen: