zondag 2 mei 2010

Reckless (1984)


Regie : James Foley
Genre : Drama
Acteurs : Darryl Hannah, Aidan Quinn, Adam Baldwin, Kenneth McMillan, Cliff De Young,...
Speelduur : 93 min.
Meer info : http://www.imdb.com/title/tt0087983/

Ik heb in mijn leven veel films uit de jaren '80 gezien, maar Reckless drukt een zware stempel op het genre. Het is in alle opzichten een film uit zijn tijd, met jongeren die een niet te onderdrukken wens hebben om zich vrij te vechten uit een industrieel stadje zonder perspectieven. De soundtrack met obscure new wave nummers en een voor die tijd gedurfde seksscène typeren de film.

Tracey Prescott is een populair meisje op school. Ze is cheerleader, heeft een vaste vriend, Randy, en werd heel haar leven lang in de watten gelegd door haar ouders. Johnny Rourke is helemaal het tegengestelde. Hij leeft met een alcoholische vader, die soms zo dronken wordt op zijn werk in de fabriek, dat Johnny uit de les moet gaan om hem naar huis te brengen. Rourkes droom is om weg te gaan uit dit troosteloze stadje en ergens anders een leven op te bouwen. Op school is hij niet bepaald populair omdat hij zich meestal afzijdig houdt en zichzelf niet in het maatschappelijk model ziet passen. Een wissel op het schoolbal zorgt ervoor dat Tracey en Rourke een danskoppel vormen. De jaloerse Randy haalt hen uit elkaar, maar Tracey wordt aangetrokken door de rebelse instelling van Rourke...

Dit allereerste script van auteur Chris Colombus weet de tijdsgeest uit de vroege jaren '80 goed te vatten. Het is niet bepaald origineel te noemen, met de bourgeoisie-dochter die verliefd wordt op het "bad boy" type. Aidan Quinn deed me vaak denken aan James Dean in Rebel without a Cause, en hoe meer ik erover denk, hoe meer ik er overtuigd van raak dat het de opzet was. Wie meer dan Dean symboliseerde de drang naar onafhankelijkheid van de toenmalige jeugd? Anderzijds is Reckless ook veel minder truttig dan andere films in het zelfde genre. Zwoel was de seksscène wel, en de R rating was in die tijd volledig terecht, maar ik miste toch een geloofwaardige opbouw daarnaartoe en Hannah mist ook de sensualiteit van een Kim Basinger met haar te brave imago. Voor liefhebbers van de jaren '80 sfeer only.


Vinny's Rating : 6/10

Geen opmerkingen: