maandag 24 mei 2010

Liebestraum (1991)

Regie : Mike Figgis
Genre : Thriller / Drama
Acteurs : Kevin Anderson, Pamela Gidley, Bill Pullman, Kim Novak, Graham Beckel,...
Speelduur : 106 min.
Meer info : http://www.imdb.com/title/tt0102299/

Uitstekende film-noir. Helemaal mijn ding die mix van passie en moord in de rokerige sensuele sfeer waarvoor Figgis erkenning had met Stormy Monday.

De film vangt aan ergens in de jaren '50 met een dubbele moord. Op de achtergrond weerklinkt "Liebestraum" van componist Franz Liszt. Flash forward veertig jaar later. Nick Kaminsky komt in een stadje in Illinois aan, waar hij zijn stervende biologische moeder komt bezoeken, die hij voordien nooit heeft ontmoet. Hij wil van de gelegenheid gebruik maken om een artikel te schrijven over een oude opslagplaats die onder de slopershamer dreigt te verdwijnen. De verantwoordelijke voor die werken is Paul Kessler, een vroegere medestudent. De man geeft het gebouw nog even respijt en nodigt hem uit op een avondje bij hem thuis. Hij maakt er kennis met zijn vrouw Jane, die zich onbewust tot hem aangetrokken voelt en hem meehelpt om het gebouw te fotograferen. Kaminsky krijgt ook het verhaal van de moorden te horen en, geobsedeerd door het gebouw, probeert hij de waarheid te achterhalen...

Wat een sfeer zeg. Die donkere, broedende, geladen sfeer werkt echt goed en maakt dit sombere verhaal tot een klein meesterwerkje. Vooral de eindscène, waar Nicks moeder sterft in haar ziekenbed is meesterlijk geregisseerd... over in zwart-wit en geluiden die gefilterd worden... heerlijk. Hoewel ik aanvoelde in welke richting het hele verhaal ging, valt alles pas op het einde op zijn plaats. De film kent twee versies waaronder een Unrated versie, waarin een bordeelscène toegevoegd is. Scène die trouwens niet essentieel is voor de film. Kortom, voor film-noir liefhebbers is dit een must.


Vinny's Rating : 8/10

Geen opmerkingen: