dinsdag 18 mei 2010

Cold Mountain (2003)

Regie : Anthony Minghella
Genre : Drama
Acteurs : Nicole Kidman, Jude Law, Renée Zellweger, Natalie Portman, Brendan Gleeson,...
Speelduur : 154 min.
Meer info : http://www.imdb.com/title/tt0159365/

Minghella, gelauwerde regisseur van "The English Patient" kiest voor een episch drama tijdens de Amerikaanse burgeroorlog. Hij beschikte hiervoor over een uitgebreide cast met namen als Zellweger, Portman, Ribisi en Philip Seymour Hoffman. De drie laatsten vertolken weliswaar kleine rollen, en toch laten ze een diepe indruk achter.

Het hele verhaal centreert zich rond Ada Monroe, de dochter van een dominee, die kort voor de Amerikaanse Burgeroorlog toekwam in het dorpje Cold Mountain. Ze voelt zich aangetrokken tot een rustige arme timmerman, Inman. Wanneer de oorlog uitbarst tussen Noord en Zuid gaat Inman naar het front (aan de zijde van de zuiderlingen) en blijft Ada alleen achter. Het gevoel van eenzaamheid wordt nog versterkt wanneer haar vader overlijdt. Ze redt het amper, verlangt achter Inman en neemt Ruby Thewes, een boertige meid in dienst die de boerderij van Monroe terug onder handen neemt en leven inblaast. Intussen smacht ook Inman naar Ada, en hij deserteert. Voor hem begint een lange terugtocht naar Cold Mountain, terwijl hij wordt achterna gezeten door brigades die belast zijn met het vinden en lynchen van deserteurs...

Ik dacht dat dit drama volgens de klassieke school een lastige zit zou worden. Het ging wel. Avontuur, romantiek en tragedie wisselen elkaar voortdurend af zodat het niet saai wordt. De schilderachtige beelden horen bij de mooiste die ik in tijden heb gezien. Renée Zellweger zet, wat velen ook mogen beweren, een blijvende acteeprestatie neer als Thewes, een meisje die zichzelf heeft opgevoed tot een sterke, harde en moedige vrouw. Ze heeft ook een gouden hart zoals je ook kunt zien, vooral voor haar vader, een rondzwervende muzikant die ooit een alcoholische en onverantwoordelijke man was, maar zich nu op het rechte pad heeft begeven. Erg interessant personage. De relatie tussen Inman en Ada daarentegen getuigt van minder geloofwaardigheid. Ze wisselen een kusje, en kennen elkaar niet zo goed leek me... en dan smachten ze jaren naar elkaar ? Ik weet niet wat ik ermee moest. Ik vond Cold Mountain een erg deftige film, met een wat ouderwetse stijl en stereotiepe romantiek, maar verder erg vermakelijk.

Vinny's Rating : 7,5/10

Geen opmerkingen: