zondag 30 mei 2010

Fargo (1996)


Regie : Joel Coen
Genre : Komedie / Thriller
Acteurs : William H. Macy, Steve Buscemi, Frances McDormand, Peter Stormare, ...
Speelduur : 94 min.
Meer info : http://www.imdb.com/title/tt0116282/

Fargo is één van de grootste meesterwerken van de Coens. Deze gitzwarte misdaadkomedie wordt gerekend tot één van de 150 beste films ooit en is een absolute publieklieveling.

Jerry Lundegaard is een autodealer met problemen. Hij is een pathetische figuur die zijn leven laat beheersen door anderen en zit nu in de financiële problemen, zowel met zijn klanten als met zijn leveranciers. Om hier wat aan te doen huurt hij twee criminelen in, de praatzieke Showalter en de duistere psychopaat Grimsrud, om zijn eigen vrouw te ontvoeren en een losgeld op te strijken via zijn rijke schoonvader. Vanaf dan loopt alles uit de hand en wordt de situatie alsmaar bloediger. De criminelen vermoorden een politie-agent en enkele vervelende getuigen, de schoonvader bemoeit zich met de onderhandelingen en schuift Lundegaard opzij. Agente Marge onderzoekt de moorden en zoekt uit wat hier allemaal achter zit...

Het klinkt als een klassieke film-noir en toch is Fargo iets dat buiten de lijnen van het genre ligt.
Ik denk dat het vooral het type humor is die de film maakt tot wat het is. De humor is hier terug te vinden in de manier waarop al die personages met elkaar omgaan, zoals de onderdanige Jerry en zijn schoonvader, die hem diep minacht. Of hoe agente Margie en haar saaie, kleurloze vent toch een gelukkig koppeltje zijn. En dan die scène met die Japanner. Als dat geen humor is... Macy en Buscemi zorgen voor de toprollen en de toon van het verhaal is veel grauwer dan je zou denken, vooral naar het einde toe. Het komische gehalte daalt met de minuut. De moorden gebeuren in koelen bloede en het einde is bijna onwerkelijk. Behalve de humor was er ook de witte kille setting, die de film haar sfeer gaf, en de Noorse accenten van de mensen uit het dorpje, een settlement van mensen van Scandinavische afkomst. Dit was mijn tweede kijkbeurt van Fargo en de film heeft nog altijd niet aan kwaliteit ingeboet.


Vinny's Rating : 8/10

Eddie Macon's Run (1983)

Regie : Jeff Kanew
Genre : Avontuur
Acteurs : Kirk Douglas, John Schneider, Lee Purcell, Tom Noonan, Leah Ayres,...
Speelduur : 95 min.
Meer info : http://www.imdb.com/title/tt0085473/

Geen film die ze regelmatig op TV spelen. Hij is trouwens ook nog niet in DVD te vinden. Deze vrij onbekende film met Kirk Douglas was ook het debuut van een zekere John Goodman en een zekere JT Walsh. Enkel om die reden al is het een film die elke liefhebber eens moet zien. Eddie Macon's Run is een vrij doorsnee avonturenfilmpje, die vaak aan "The Fugitive" doet denken. Hoofdrolspeler is John Schneider uit de TV-reeks "Dukes of Hazard".

Het verhaal vangt aan met een rodeowedstrijd binnen de muren van een gevangenis. Ontsnappingsspecialist Eddie Macon maakt van de gelegenheid gebruik om het hazenpad te kiezen. De staat huurt Marzack (Kirk Douglas) in, een gevangenisambtenaar, die Macon terug de bak in moet draaien. Hij kent Macon wel, want hij pakte hem destijds ook al eens op na een ontsnapping. Het geval Macon is echter niet zo eenvoudig : de man is onschuldig aan de misdaden waarvoor hij tot 5 jaar werd veroordeeld door een strenge rechter. Macon is een man met een zwangere vrouw en een zoon die aan een bloedziekte lijdt. Op zoek naar werk stootte hij op een onmenselijke werkgever en viel hem aan. Macon maakte de afspraak met zijn vrouw om haar te ontmoeten aan de Mexicaanse grens. Om niet op te vallen, besliste hij om geen vervoer te nemen en tot aan de grens te lopen. Zal hij het halen voor Marzack hem oppikt?

Het verhaal getuigt niet altijd van veel logica : een man die het al lopend tot de grens wil halen lijkt me niet erg gehaast om uit de nesten te raken. Het is wat onhandig aan boord gelegd en niet altijd geloofwaardig, maar verder is het een zeer onderhoudende film, mede door een frisse acteerprestatie van mastodont Kirk Douglas, die duidelijk in zijn nopjes is en de film van de middelmatigheid redt. Ook de interessante situaties volgen elkaar op. Zo wordt Macon onderweg onderschept door enkele geschifte boeren, die hem willen lynchen. Op het einde komt er nog wat stevig achtervolgingswerk bij kijken. Geen uitschieter maar toch wel een prent die garant staat voor een leuk anderhalf uur ontspanning.

Vinny's Rating : 6/10

vrijdag 28 mei 2010

*Batteries not Included (1987)


Regie : Matthew Robbins
Genre : SF / Familiefilm
Acteurs : Hume Cronyn, Jessica Candy, Frank McRae, Elizabeth Pena, Michael Carmine,...
Speelduur : 106 min.
Meer info : http://www.imdb.com/title/tt0092494/


Deze schattige familiefilm zette de zo populaire SF rage voort die in de 80s woedde, vooral dankzij Spielbergs ET. Apart hier is dat de hoofdpersonages geen hippe tieners zijn, maar een koppel oudjes.

Frank en Faye baten al tientallen jaren het populaire Riley's Café uit, een eettent die nog steeds een trouw cliënteel lokt. In het gebouw wonen ook enkele huurders. De zwangere Marisa is een alleenstaande vrouw die hoop heeft voor de toekomst, al is een zwangerschap niet precies wat ze wilde. De kunstenaar Mason is een man met het hart op de juiste plaats, en de ex-bokser Harry Noble is een stille reus die gek is op TV-commercials. Het gebouw staat onder druk : een harteloze bouwpromotor wil iedereen daar weg. Hij huurt enkele lokale boefjes, waaronder Carlos, om hen te intimideren. Gelukkig komen enkele kleine vliegende schoteltjes hen te hulp. Een golf van solidariteit brengt de bewoners van het gebouw samen...

De inmiddels overleden Cronyn en Tandy, die in het werkelijk leven getrouwd waren, straalden heel wat warmte uit en Robbins slaagde erin om een klein wereldje te scheppen die niet verder dan het huis en de buurt errond reikt. De special effects van Industrial Light and Magic brengen magie op het scherm en humaniseren de mini-ufo's met succes. Je staat ervan versteld hoeveel emoties je voelt bij die kunstmatige blikken creaties. Ook de rest van de acteurs spelen leuk. Michael Carmine, die de rol van Carlos speelt, is een beetje de bad guy in het hele verhaal, maar Robbins wil zijn film zo lief houden, dat hij zelfs Carlos een gouden hart toekent in een scène waarin hij tegenover Jessica Tandy zit in het restaurant. Geen gebrek aan originaliteit en goed sentiment hier.

Vinny's Rating : 7/10

maandag 24 mei 2010

Liebestraum (1991)

Regie : Mike Figgis
Genre : Thriller / Drama
Acteurs : Kevin Anderson, Pamela Gidley, Bill Pullman, Kim Novak, Graham Beckel,...
Speelduur : 106 min.
Meer info : http://www.imdb.com/title/tt0102299/

Uitstekende film-noir. Helemaal mijn ding die mix van passie en moord in de rokerige sensuele sfeer waarvoor Figgis erkenning had met Stormy Monday.

De film vangt aan ergens in de jaren '50 met een dubbele moord. Op de achtergrond weerklinkt "Liebestraum" van componist Franz Liszt. Flash forward veertig jaar later. Nick Kaminsky komt in een stadje in Illinois aan, waar hij zijn stervende biologische moeder komt bezoeken, die hij voordien nooit heeft ontmoet. Hij wil van de gelegenheid gebruik maken om een artikel te schrijven over een oude opslagplaats die onder de slopershamer dreigt te verdwijnen. De verantwoordelijke voor die werken is Paul Kessler, een vroegere medestudent. De man geeft het gebouw nog even respijt en nodigt hem uit op een avondje bij hem thuis. Hij maakt er kennis met zijn vrouw Jane, die zich onbewust tot hem aangetrokken voelt en hem meehelpt om het gebouw te fotograferen. Kaminsky krijgt ook het verhaal van de moorden te horen en, geobsedeerd door het gebouw, probeert hij de waarheid te achterhalen...

Wat een sfeer zeg. Die donkere, broedende, geladen sfeer werkt echt goed en maakt dit sombere verhaal tot een klein meesterwerkje. Vooral de eindscène, waar Nicks moeder sterft in haar ziekenbed is meesterlijk geregisseerd... over in zwart-wit en geluiden die gefilterd worden... heerlijk. Hoewel ik aanvoelde in welke richting het hele verhaal ging, valt alles pas op het einde op zijn plaats. De film kent twee versies waaronder een Unrated versie, waarin een bordeelscène toegevoegd is. Scène die trouwens niet essentieel is voor de film. Kortom, voor film-noir liefhebbers is dit een must.


Vinny's Rating : 8/10

zondag 23 mei 2010

Xtro (1983)

Regie : Harry Bromley Davenport
Genre : Horror
Acteurs : Philip Sayers, Bernice Stegers, Maryam D'Abo, Simon Nash,...
Speelduur : 84 min.
Meer info : http://www.imdb.com/title/tt0086610/

Britse lowbudget horror die overeind blijft met enkele trashy beelden en een reeks bizarre surrealistische momenten. De special effects zijn van matige kwaliteit, het verhaal is één grote zooi alsook het goedkope acteerwerk. Ik was nieuwsgierig naar de cultreputatie vooral, want geloof het of niet, er volgden nog twee sequels die schijnt het, helemaal niet te lusten zijn. Dit origineel is trouwens ook al erg middelmatig. Het verhaal begint met een koppel dat aangevallen wordt door een alien. Het wezen valt dan een vrouw aan en maakt haar zwanger. Een compleet volgroeide Sam kruipt uit haar ingewanden. Sam is de vader van de kleine Tony, en werd drie jaar geleden ontvoerd door aliens. Hij keert nu terug naar huis om zijn plaats in het gezin weer op te nemen. Zijn vrouw, Rachel, is intussen hertrouwd met Joe en de reünie verloopt stroef. Sam is niet meer dezelfde man en ondergaat vreemde veranderingen. Zijn aanwezigheid heeft een afschrikwekkende invloed op zijn zoon... SF fans zullen niet terugdeinzen om deze pulp te huren. Alle anderen slaan dit best wijselijk over.

Vinny's Rating : 3/10

dinsdag 18 mei 2010

Cold Mountain (2003)

Regie : Anthony Minghella
Genre : Drama
Acteurs : Nicole Kidman, Jude Law, Renée Zellweger, Natalie Portman, Brendan Gleeson,...
Speelduur : 154 min.
Meer info : http://www.imdb.com/title/tt0159365/

Minghella, gelauwerde regisseur van "The English Patient" kiest voor een episch drama tijdens de Amerikaanse burgeroorlog. Hij beschikte hiervoor over een uitgebreide cast met namen als Zellweger, Portman, Ribisi en Philip Seymour Hoffman. De drie laatsten vertolken weliswaar kleine rollen, en toch laten ze een diepe indruk achter.

Het hele verhaal centreert zich rond Ada Monroe, de dochter van een dominee, die kort voor de Amerikaanse Burgeroorlog toekwam in het dorpje Cold Mountain. Ze voelt zich aangetrokken tot een rustige arme timmerman, Inman. Wanneer de oorlog uitbarst tussen Noord en Zuid gaat Inman naar het front (aan de zijde van de zuiderlingen) en blijft Ada alleen achter. Het gevoel van eenzaamheid wordt nog versterkt wanneer haar vader overlijdt. Ze redt het amper, verlangt achter Inman en neemt Ruby Thewes, een boertige meid in dienst die de boerderij van Monroe terug onder handen neemt en leven inblaast. Intussen smacht ook Inman naar Ada, en hij deserteert. Voor hem begint een lange terugtocht naar Cold Mountain, terwijl hij wordt achterna gezeten door brigades die belast zijn met het vinden en lynchen van deserteurs...

Ik dacht dat dit drama volgens de klassieke school een lastige zit zou worden. Het ging wel. Avontuur, romantiek en tragedie wisselen elkaar voortdurend af zodat het niet saai wordt. De schilderachtige beelden horen bij de mooiste die ik in tijden heb gezien. Renée Zellweger zet, wat velen ook mogen beweren, een blijvende acteeprestatie neer als Thewes, een meisje die zichzelf heeft opgevoed tot een sterke, harde en moedige vrouw. Ze heeft ook een gouden hart zoals je ook kunt zien, vooral voor haar vader, een rondzwervende muzikant die ooit een alcoholische en onverantwoordelijke man was, maar zich nu op het rechte pad heeft begeven. Erg interessant personage. De relatie tussen Inman en Ada daarentegen getuigt van minder geloofwaardigheid. Ze wisselen een kusje, en kennen elkaar niet zo goed leek me... en dan smachten ze jaren naar elkaar ? Ik weet niet wat ik ermee moest. Ik vond Cold Mountain een erg deftige film, met een wat ouderwetse stijl en stereotiepe romantiek, maar verder erg vermakelijk.

Vinny's Rating : 7,5/10

zaterdag 15 mei 2010

Death Race (2008)

Regie : Paul W.S. Anderson
Genre : Actie / Science Fiction
Acteurs : Jason Statham, Joan Allen, Ian McShane, Natalie Martinez, Max Ryan,...
Speelduur : 111 min. (unrated)
Meer info : http://www.imdb.com/title/tt0452608/

Death Race zal enkel werken als je weet waarom je deze film bekijkt. De titel zegt al genoeg, het wordt harde hersenloze actie. Statham, de actieheld uit de "Transporter" films, doet opnieuw waar hij best in is, en dat is koelbloedig zorgen voor actie, dood en verderf. Nou ja, niet dat zijn tegenstrevers het niet verdienen. Jensen Ames, zijn personage, wordt valselijk beschuldigd van de moord op zijn vrouw en vliegt een hoogbeveiligde gevangenis in. Het zijn natuurlijk de sadistische directrice Hennessey en haar mannetjes die hiervoor gezorgd hebben. Death Race is een live spel dat mooie kijkcijfers haalt, en waarin gedetineerden het tegen elkaar opnemen in een dodelijke autorace. Kortgeleden overleed de grote kampioen van het spel, Frankenstein genaamd. Hennessey heeft in Ames de ideale vervanger gevonden en chanteert hem. Hij neemt de identiteit van Frankenstein over, maar is ook vastberaden om zich een weg naar de vrijheid te banen.

Bijster veel originaliteit is niet aan de orde in deze actieprent met frenetische, hypernerveuze en zeer gewelddadige scènes die met duizelingwekkend camerawerk gefilmd zijn. Voeg daar nog stereotiepe en domme personages aan toe en zowat alles is al gezegd over deze film. Ik kan niet zeggen dat ik er niet van genoten heb want ik was wel op zoek naar een actiefilm , maar ik weet ook zeker dat ik die film nooit zou bekeken hebben als ik dat niet wilde. En een tweede kijkbeurt gun ik hem ook niet. Statham is ook een erg flauwe acteur die spijtig genoeg de middelmaat nog niet overstegen is. Het is afwachten wat de nieuwe film van Stallone, "The Expendables" zal brengen.

Vinny's Rating : 6/10

donderdag 13 mei 2010

Stakeout (1987)


Regie : John Badham
Genre : Komedie / Politie
Acteurs : Richard Dreyfuss, Emilio Estevez, Madeleine Stowe, Aidan Quinn, Forest Whitaker,...
Speelduur : 117 min.

Lachen geblazen deze politiekomedie. Een Dreyfuss in topvorm en een Estevez als zachtgekookt ei. Badhams films, zoals ook "WarGames" en "Short Circuit", bezaten de gave om de aandacht vast te houden met eenvoudige verhalen. Op het eerste zicht lijkt dit een niemendalletje. Tijdens de kijkbeurt besefte ik dat dit een komedie van een hoger niveau was.

Richard "Stick" Montgomery is een gangster die uit de cel ontsnapt. De politie vermoedt dat hij vroeg of laat zijn vriendinnetje zal komen oppikken, de lieflijke Maria McGuire. Twee flikken, Reimers en Chris Lecce zijn de nachtelijke ploeg die McGuire moeten bewaken vanuit een huis tegenover het hare. Lecce doet zich voor als een bediende van de lokale telefoonmaatschappij, wat hem toelaat om de telefoon onder bewaking te zetten. Het klikt wel tussen Chris en Maria, en dat is het begin van een reeks grappige en netelige situaties.

De balans tussen actie en komedie is just perfect. Ik heb vaak moeten lachen. Ook enkele goede scènes zoals Dreyfus die vastzit onder het bed van het liefje van de gangster wanneer ze thuiskomt en gaat douchen, de hond Winston, en die gladde knokscène in de vis in het begin. De humor komt spontaan en ongeforceerd over, wat ook al een pluspunt is. Nee, dit is écht een grappige film.

Vinny's Rating : 7/10

Miller's Crossing (1990)


Regie : Joel Coen
Genre : Misdaad
Acteurs : Gabriel Byrne, John Turturro, Marcia Gay Hayden, Albert Finney, ...
Speelduur : 115 min.
Meer info : http://www.imdb.com/title/tt0100150/

Miller's Crossing is niet zomaar een film. Het is ook een stijloefening van gebroeders Coen. Geen parodie op het genre, want komisch wordt het zelden. Het is vooral een vette knipoog naar de misdaadfilm uit de prohibitiejaren, waarbij alle clichés uit deze films hergebruikt worden. Het verhaal is belangrijk en niet belangrijk tegelijkertijd, en is enkel een rode draad om die clichés aan bod te laten komen.

De film begint in een donker houten bureau, het bureau van de Ierse gangster Leo. Een andere gangster, Johnny Caspar, een Italiaan (eerste cliché : de Ieren en Italianen zijn altijd vijanden van elkaar) is woedend op hem, omdat Leo een Joods boefje beschermt, met de naam Bernie. Die Bernie heeft Caspar proberen op te lichten en vraagt Leo om hem uit de weg te ruimen. Leo weigert op het verzoek in te gaan, tot grote woede van Caspar, wiens ster rijzend is in het milieu. Zijn rechterhand, Tom Reagan, vindt het geen goede beslissing. Blijkt dan dat Bernie's zus Verna, zowel een maitresse is van Leo als van Tom. Hierdoor verlaat Tom de mafiabende van Leo om zich aan te sluiten bij Caspar...

Het plot is een wirwar van personages die door elkaar lopen. Het is dan ook de opzet geweest om het verhaal zo complex te maken, dat je op het einde niet meer goed weet hoe alles nu begonnen is. Echte filmliefhebbers zullen zeker genieten van de fijne dialogen, de situaties die elkaar opvolgen en het zoeken van de talrijke knipogen naar de oude misdaadfilm. Eén van die totaal irrelevante elementen die aan bod komen is het al even irrelevante subplot rond de moord op een zekere Rug Daniels. Meermaals stelt Reagan de vraag wat er met zijn toupet is gebeurd. Niemand antwoordt daarop, maar het is dan ook grappig dat de Coens zo'n zaken in de film steken. De Coens zijn dan weer nalatig geweest in de esthetische afwerking. Die donkerbruine rustieke kamers passen misschien wel bij de sfeer. Ik vond dit toch wel lelijk en de film gaf een lowbudget indruk hierdoor. Verder heeft het de pret zeker niet bedorven. Miller's Crossing is een film die je meermaals moet zien wil je alle details vatten.

Vinny's Rating : 7/10

maandag 10 mei 2010

The Badge (2002)

Regie : Robby Henson
Genre : Thriller
Acteurs : Billy Bob Thornton, Patricia Arquette, William Devane, Sela Ward, Tom Bower,...
Speelduur : 99 min.
Meer info : http://www.imdb.com/title/tt0286493/

Een allerbeste film met Thornton en Arquette. Ik had slechts sporadisch over deze film gehoord en de recensies waren vrij gemengd nochtans. Deze rustige thriller zet de kijker op een leuke manier op het verkeerde spoor. Ik zeg opzettelijk zachtaardig, want deze film is niet duister of gewelddadig. Nee, het is gewoon een leuke film.

Een vrachtwagenchauffeur rijdt per ongeluk een vrouw omver, die de highway overstak in volle paniek. Sheriff Darl Hardwick vindt het lijk, die na autopsie een transseksueel blijkt te zijn, en die verwond werd door een kogel. Hmmm, poging tot moord? Zijn onderzoek voert hem in de richting van enkele lokale politici waaronder een rechter, die clandestiene orgietjes zouden organiseren in zijn riante landgoed. Het is nu net verkiezingsperiode en deze hele zaak is onwelkome reclame. Ze proberen Hardwick opzij te zetten en te vervangen door hun stroman. Hij ontmoet ook de vriendin van de travestiet, Scarlett, die als stripster optreedt in New Orleans, en hem begeleid in het "milieu", op zoek naar aanwijzingen. Ook de sheriffs vader, de alcoholische Bull Hardwick, die als een halve gare beschouwd wordt, zorgt bij momenten voor ordeverstoring. En voor de sheriff zelf begint dat allemaal teveel van het goede te worden...

Je hoort me geen verkeerd woord zeggen over The Badge. Er zitten heel wat frisse, kleurige en vaak bizarre personages in deze enquête rond de moord op een transseksueel. Op de achtergrond ontspint zich een politieke intrige en een familiaal drama die voor een welkome diepgang zorgen en de thriller onhollywoodiaans maakt. Ik was dan ook ergens blij dat er geen affaire ontstond tussen Scarlett en de sheriff, want dat past volledig in de toon van de rest van de film. Dit is zeker geen straf om te bekijken.

Vinny's Rating : 7,5/10

zaterdag 8 mei 2010

One Night at McCool's (2001)


Regie : Harald Zwart
Genre : Komedie / Misdaad
Acteurs : Liv Tyler, Matt Dillon, John Goodman, Paul Reiser, Reba McEntire, Michael Douglas,...
Speelduur : 93 min.
Meer info : http://www.imdb.com/title/tt0203755/

Zwarte komedie die een soort parodie is op het femme fatale cliché in misdaadfilms. Denk maar aan "The Last Seduction" van John Dahl, waar Linda Fiorentino met mannen deed wat ze maar wilde. Hier is dat net hetzelfde. Liv Tyler heeft een trio mannen (Dillon, Reiser en Goodman) bij hun pikkie, en kan hen naar hartelust manipuleren.

Na een zware avond in de bar McCool's komt barman Randy Jewel tegen. De verleidelijke vrouw heeft op het nippertje weg kunnen rennen voor een verkrachting. Als de man haar achterna komt, schiet ze hem dood. Randy neemt Jewel mee naar huis, en ze krijgen een relatie. Jewel wordt echter een veeleisende vriendin, en ze dwingt Randy om misdaden voor haar te plegen. Ondertussen hebben de neef van Randy, en de politieagent die onderzoek doet naar de zaak ook een oogje op Jewel...

Er zat wel genoeg leuks in voor een kijkbeurt. Liv Tyler weet me als actrice niet te overtuigen; ze straalt niet genoeg présence uit. Maar wat een mooie vrouw. De befaamde carwash scène waar ze de vleesgeworden fantasie van John Goodman wordt (en niet alleen van John Goodman) is werkelijk top. Of die scène waarin Reiser in bondage uitrusting rondloopt. Echt grappig. Spijtig dat er niet genoeg van die momenten waren. Spijtig ook dat Michael Douglas hier geen volwaardige rol in speelde. Ik heb enkele malen moeten grinniken. Anderzijds vond ik het nogal een matige film, mede door de crosscut structuur van het verhaal.

Vinny's Rating : 5,5/10

Summer Lovers (1982)


Regie : Randal Kleiser
Genre : Drama
Acteurs : Peter Gallagher, Darryl Hannah, Valerie Quennessen,...
Speelduur : 93 min.
Meer info : http://www.imdb.com/title/tt0084737/

In de vroege jaren '80 was Summer Lovers de jeugdfilm bij uitstek, voor een generatie die geboren was begin de jaren '60. Het verhaal verdedigt vooral de seksuele emancipatie in een sfeer van zedenloos massatoerisme.

Michael en Cathy doen zoals zovele anderen, ze gaan op reis naar het eilandje Santorini om te genieten van een welverdiende vakantie. Santorini is, zoals de film uitbeeldt, een paradijsje waar iedereen precies doet waar hij zin in heeft, zoals naakt zonnen en de hele nacht door feesten. Michael en Cathy zijn een verliefd stelletje maar met een seksleven die wat in het slop zit. Getuige daarvan zijn boeken met titels als "Imaginative sex", die Cathy als leesvoer meeheeft. Ze zijn enkel wat terughoudend om zich over te geven aan de sfeer van exhibitie die er overheerst. Op een dag ziet Michael een vrouw die hem intrigeert, een Franse archeologe, Lina. Ze gaan met elkaar naar bed en ook Lina is verliefd op Michael. Cathy is eerst kwaad, maar daarna ontstaat een vriendschap tussen het trio die stilaan een ménage a trois wordt.

Intussen zijn we 30 jaar verder, en is Summer Lovers een uitbeelding van de uitwassen van massatoerisme. Zeer zeker een mooi staaltje anti-toerisme. De rest van de film is ook maar weinig indrukwekkend. Vrije liefde, open relatie... tja... de hippie utopieën waren duidelijk nog niet voorbij. Geen vuiltje aan de lucht in deze film die een realistische romantiek mist tussen de personages en te hypocriet is om erotiek te tonen. Het blijft allemaal onbezorgd en in een positieve sfeer, maar bekijkt alles vanuit een veel te simplistische hoek. Hannah zal nooit een femme fatale zijn en Gallagher heeft een nietszeggende uitstraling. Het enige wat de film nog de moeite maakt is de soundtrack met nummers van Depeche Mode, Prince en Plastic Bertrand. Wat mij betreft niet echt een aanrader.

Vinny's Rating : 5/10

dinsdag 4 mei 2010

Target (1985)

Regie : Arthur Penn
Genre : Thriller / Actie
Acteurs : Gene Hackman, Matt Dillon, Gayle Hunnicutt, Josef Sommer,...
Speelduur : 117 min.
Meer info : http://www.imdb.com/title/tt0090130/

Ik denk dat ik die film ooit al eens gezien heb in een ver verleden. Arthur Penn, regisseur van "Bonnie and Clyde", gaat hier de actietoer op met twee grote namen. Ik verwachtte me aan niet veel, en kwam er toch verrast en entertaind uit. Target is oud, onbekend, miskend.... maar goed!

Het begin toont een gezinnetje met haar kleine probleempjes. Walter Lloyd probeert het generatieconflict met zijn zoon niet te verliezen en doet alles om zijn respect als vaderfiguur niet kwijt te spelen. Chris, de zoon, vindt zijn vader voorzichtig, ouderwets. Niet veel later wordt zijn moeder gekidnapt. Vader en zoon vertrekken naar Parijs en beginnen hun onderzoek. In de luchthaven richt iemand zijn wapen op Arthur, en toont hem de juwelen van zijn vrouw. Chris ontdekt dat zijn vader vroeger een CIA-agent was...

Het plot behoeft niet veel uitleg en is vrij eenvoudig, en tegelijk zo ondoorzichtig. Het avontuur brengt vader en zoon van Parijs naar Hamburg en tot slot naar Berlijn. Het verhaal hult wel de motieven voor de kidnapping in de mist en de interactie tussen Hackman en Dillon is een motief die een extra schwung geeft, al had ik net iets meer verwacht. Maar aan actie en een goede dosis humor geen gebrek in elk geval.

Vinny's Rating : 7/10

zondag 2 mei 2010

Reckless (1984)


Regie : James Foley
Genre : Drama
Acteurs : Darryl Hannah, Aidan Quinn, Adam Baldwin, Kenneth McMillan, Cliff De Young,...
Speelduur : 93 min.
Meer info : http://www.imdb.com/title/tt0087983/

Ik heb in mijn leven veel films uit de jaren '80 gezien, maar Reckless drukt een zware stempel op het genre. Het is in alle opzichten een film uit zijn tijd, met jongeren die een niet te onderdrukken wens hebben om zich vrij te vechten uit een industrieel stadje zonder perspectieven. De soundtrack met obscure new wave nummers en een voor die tijd gedurfde seksscène typeren de film.

Tracey Prescott is een populair meisje op school. Ze is cheerleader, heeft een vaste vriend, Randy, en werd heel haar leven lang in de watten gelegd door haar ouders. Johnny Rourke is helemaal het tegengestelde. Hij leeft met een alcoholische vader, die soms zo dronken wordt op zijn werk in de fabriek, dat Johnny uit de les moet gaan om hem naar huis te brengen. Rourkes droom is om weg te gaan uit dit troosteloze stadje en ergens anders een leven op te bouwen. Op school is hij niet bepaald populair omdat hij zich meestal afzijdig houdt en zichzelf niet in het maatschappelijk model ziet passen. Een wissel op het schoolbal zorgt ervoor dat Tracey en Rourke een danskoppel vormen. De jaloerse Randy haalt hen uit elkaar, maar Tracey wordt aangetrokken door de rebelse instelling van Rourke...

Dit allereerste script van auteur Chris Colombus weet de tijdsgeest uit de vroege jaren '80 goed te vatten. Het is niet bepaald origineel te noemen, met de bourgeoisie-dochter die verliefd wordt op het "bad boy" type. Aidan Quinn deed me vaak denken aan James Dean in Rebel without a Cause, en hoe meer ik erover denk, hoe meer ik er overtuigd van raak dat het de opzet was. Wie meer dan Dean symboliseerde de drang naar onafhankelijkheid van de toenmalige jeugd? Anderzijds is Reckless ook veel minder truttig dan andere films in het zelfde genre. Zwoel was de seksscène wel, en de R rating was in die tijd volledig terecht, maar ik miste toch een geloofwaardige opbouw daarnaartoe en Hannah mist ook de sensualiteit van een Kim Basinger met haar te brave imago. Voor liefhebbers van de jaren '80 sfeer only.


Vinny's Rating : 6/10

zaterdag 1 mei 2010

Edge of Darkness (2010)


Regie : Martin Campbell
Genre : Thriller / Actie
Acteurs : Mel Gibson, Ray Winstone, Danny Huston, Bojana Novakovic, Jay O. Sanders,...
Speelduur : 117 min.
Meer info : http://www.imdb.com/title/tt1226273/

Het gebeurt niet vaak dat een regisseur een TV-serie neemt en die 25 jaar later tot een bioscoopversie herwerkt, dan nog met Mel Gibson in de hoofdrol. Campbell geloofde wel in het machiavellistische script van de originele "Edge of Darkness" uit 1985, die hij toen zelf regisseerde. Hij stoffeerde het ingewikkelde plot wat en zorgde voor meer spanning en actie. Het resultaat is een onderhoudende maar vrij standaard wraakthriller die dezelfde complexiteit behoudt.

Thomas Craven haalt zijn dochter Emma op aan de luchthaven. Nog diezelfde avond wordt ze neergeschoten door twee gemaskerde onbekenden aan de voordeur. Craven is psychologisch geschokt, en neemt het onderzoek in eigen handen. Aanvankelijk dacht Craven, een ex-agent, dat hij het doelwit was, maar ontdekt dat Emma werkte voor een louche bedrijf, Northmoor, die geheime nucleaire wapens produceert (dirty jihadist bombs zeggen ze in de film). Het bedrijf neemt een huurling in dienst, Jedburgh, om te voorkomen dat Craven aan de informatie raakt die Emma had. Er ontstaat echter een band van sympathie tussen Jedburgh en Craven, en Jedburgh laat hem zijn gang gaan, duidelijk afwijzend tegenover de vuile corruptie van zijn superieurs...

Edge of Darkness blaakt niet van originaliteit en mixt bedrijfsthriller, wraakfilm en drama in een cocktail die overduidelijk de rauwe signatuur van Campbell heeft (denk maar aan zijn James Bondfilm Casino Royale). De film laat het vooral afweten op het aantal overtollige subplots die met elkaar verbonden zijn en ook het personage Craven sprak me niet echt aan. De brave huisvader die tot extremen gedreven wordt heeft nooit echt gewerkt bij mij. Gibson zette wel een rol neer, die me terug deed denken aan de Lethal Weapon periode, en dat betekende dan bij mij wel dat hij de juiste acteur was om Thomas Craven te vertolken. Hoe complex het verhaal ook mag lijken, voorspelbaar is de film jammer genoeg wel.

Vinny's Rating : 6,5/10