vrijdag 5 december 2008

Aanrijding in Moscou (2007)


Regie : Christoph Van Rompaey
Genre : Komedie
Acteurs : Barbara Sarafian, Jurgen Delnaet, Johan Heldenbergh, Anemone Valcke,..
Speelduur : 102 min.

Iemand zei me ooit : de enige zekerheid in het leven is dat alles onzeker is. Soms komen er verrassingen op onverwachte momenten en krijgt ons bestaan opnieuw schwung. De tragikomedie "Aanrijding in Moscou" lijkt zo uit het leven gegrepen, met zijn lichte toon en kleurig Gentse taalgebruik, en vertelt met humor en tederheid de kroniek van een vrouw, die niet gelukkig is, dat niet beseft, en plots tegen een verliefde man aanloopt die meer dan 10 jaar jonger is.

Matty (Barbara Sarafian), 43 jaar, botst op de parking van de Colruyt met haar auto in de truck van Johnny (Jurgen Delnaet), 29 jaar, die woedend naar haar uithaalt. Nog op hetzelfde moment probeert hij haar wat te bedaren. Maar Matty is een karaktervolle vrouw en wil niks van de truckchauffeur weten. Kort daarop belt hij haar thuis op (nummer gelezen op de aangifte!) en stelt voor om de bluts in haar auto te repareren. Wanneer hij er éénmaal is, nodigt ze hem binnen om mee te dineren en ontdekt zijn goede inborst. Vanaf dan verandert er iets in het routineuze bestaan van Matty. Haar leven is nochtans allesbehalve eenvoudig : ze leeft half gescheiden van haar wettige man, die een midlife crisis beleeft en een relatie onderhoudt met een 22-jarige studente, maar toch de deur naar huis veilig wil openlaten. Ze heeft drie kinderen, een introverte zoon, een jong dochtertje de toekomst voorspelt, en Vera, 16 jaar, die niet op haar mond gevallen is en in haar puberteitsrevolutie zit. Nu Matty er alleen voorstaat, heeft ze al haar energie nodig om de situatie te controleren. Johnny geeft toe dat hij verliefd is op haar. Op de eerste afspraak hebben ze seks. Maar Johnny komt op het verkeerde moment in het leven van Matty. Ze valt vlug terug met de voeten op de grond, wanneer haar man Werner haar vertelt dat de man een strafblad heeft voor het toebrengen van slagen en verwondingen op zijn ex-vrouw...

Voor een Vlaamse film is hij best aardig. Niet iedereen zal zich herkennen in de complexe situatie van Matty, maar we brengen er zeker begrip voor op. Ze is een ongecompliceerde vrouw die haar mannetje staat, en die niet beseft dat ze ongelukkig is, en zelfs niet gelooft dat het haar ook nog eens kan overkomen. Ze is ook nog steeds verliefd op Werner, omdat hij haar herinnert aan de momenten dat ze gelukkig was, en ze gelooft dat dit allemaal terug zal komen als hij terug is. De combinatie Sarafian-Delnaet geeft tot mijn spijt geen vonken; de afstand tussen hen is nooit echt close en liefde heb ik nauwelijks gezien. Enkel de laatste scène bracht wat meer emotie op het doek. Johan Heldenbergh vond ik goed acteren, met heel wat gezichtsuitdrukkingen die zijn aard en zijn bedoelingen verraadden. De humor, en dan zeg ik wel, de voortdurende humor houdt de film kaarsrecht en interessant. Het zijn herkenbare personages. De betere Vlaamse film, die me zeker aanmoedigt om nog films van eigen bodem te gaan proeven.

Vinny's Rating : 7,5/10

Geen opmerkingen: