maandag 15 december 2008

Penelope (2006)


Regie : Mark Palansky
Genre : Komedie
Acteurs : Christina Ricci, James McAvoy, Catherine O'Hara, Reese Witherspoon,...
Speelduur : 98 min.


Het moderne sprookje "Penelope" vangt aan met een stukje familiegeschiedenis. Ergens in de 18de eeuw spreekt een heks een vloek uit over een man, die niet met de dienstmeid, waarmee hij een verhouding had, wilde trouwen omdat zijn sociale status hem dwong om een vrouw uit zijn klasse te trouwen. De ontroostbare dienstmeid pleegde zelfmoord. De eerstvolgende vrouwelijke nakomelinge zou een varkenssnoet krijgen tot ze een man zou vinden die oprecht verliefd op haar zou zijn. Die eerstvolgende nakomelinge is Penelope Wilhern.

Met een varkensneus is het geen makkie om een geschikte kandidaat te vinden. Haar moeder nodigt heel wat kandidaten in de grote woning, maar de jongens lopen allemaal geschrokken van haar weg. Eén van hen, Edward Vanderman (Simon Woods), spreekt over Penelope als van een monster, en huurt een detective in, Lemon (Peter Dinklage), om het verscholen meisje aan de buitenwereld te tonen. Om haar te benaderen huren ze een verslaafd gokker in, Max Campion (James McAvoy). Hij vlucht niet weg voor Penelope en weet haar gevoelens te raken. Penelope is diep ontgoocheld wanneer Campions bedoelingen duidelijk worden. Ze vlucht weg van thuis om de wereld te ontdekken.

"Penelope" is een luchtige en lieve romantische komedie, die een eeuwenoud thema terug tot leven brengt : verder kijken dan het uiterlijk. Penelope gelooft zelf niet dat ze iemand zal vinden om de vloek te verbreken die haar leven beheerst en is gecomplexeerd. De luchtigheid komt naar voor uit de afwezigheid van agressieve woorden en beelden, waardoor de film geschikt is voor kinderen (hoewel meisjes de film meer zullen waarderen dan de jongens). Met de dwerg Lemon vindt Palansky een welkome komische noot. Palansky werkt de relatie tussen Ricci en McAvoy niet voldoende uit. Er ontluikt duidelijk een band tussen hen wanneer Campion het meisje gaat bezoeken, en dan keert hij pas terug op het einde. Het romantische gehalte is niet zo sterk aanwezig als men zou denken. Ook de lelijke groene kostuums van Christina Ricci zijn een doorn in het oog. Ze ziet er allesbehalve sexy uit. De enkele gebreken mogen de jongsten er niet van weerhouden om deze lieve film te bekijken. Ik heb er in elk geval een warm gevoel aan overgehouden.

Vinny's Rating : 7/10


Geen opmerkingen: