donderdag 25 december 2008

How The Grinch Stole Christmas (2000)

Regie : Ron Howard
Genre : Komedie / Fantasy
Acteurs : Jim Carrey, Taylor Momsen, Jeffrey Tambor, Christine Baransky,...
Speelduur : 104 min

Om kerstdag door te komen, is "The Grinch" de ideale familiefilm. Het is een sprookje met een universele boodschap, die door Ron Howard heel sfeervol en dromerig in beeld gebracht werd. Het verhaal werd neergeschreven door de Amerikaanse kinderauteur Dr.Seuss. De mimiek en onnozelheden van Jim Carrey zijn een tot de verbeelding sprekende trekpleister, al is het personage op zich onsympathiek en lichtjes afschrikwekkend voor de allerkleinsten. Howard gaat hierin gelukkig nooit te ver.

Het verhaal brengt ons in het hart van een sneeuwvlok, waar we kennismaken met het wereldje van Whoville, waar alles in functie staat van de kerstviering. Kerstbomen worden gezet, de huizen worden met lichtjes versierd en de kinderen wachten vol ongeduld op de kadootjes. Eén personage deelt hun vreugde niet : een groene Who, de Grinch genaamd, heeft een gloeiende hekel aan kerstmis, omdat hij in zijn jeugd bespot en beschimpt werd. Hij heeft zich teruggetrokken op de top van een onherbergzame berg. Zijn wraak is nabij, en hij plant om alle kerstcadeaus uit de huizen te stelen en Whoville een zo triestig mogelijke kerst te bezorgen. Enkel het kleine meisje Cindy vindt hem aardig, is niet bang van hem, en probeert hem terug in de maatschappij te krijgen, waaruit hij verstoten is. Ze probeert ook haar volk duidelijk te maken waar de werkelijke bedoelingen van het kerstfeest liggen...

"The Grinch" vat in essentie de kerstwaarden samen : het belang van het familiale samenzijn en de gezelligheid van het gebeuren. Howard schotelt ons alle clichés opzettelijk voor, en stilaan komt die warmte en die gezelligheid onze harten binnen. Hoe kunnen we niet de eenzame zielen herkennen, die verbitterd kerstmis zonder familie moeten vieren? Hoe kunnen we niet de opwinding van de kerstcadeaus vergeten? We moeten toegeven dat kerstmis een feest is die de christelijke wereld verenigt, een lijm die tijdelijk de breuken in onze op de proef gestelde maatschappij verenigt en ons eraan herinnert dat we allemaal mensen met een hart zijn. De goede sentimenten primeren, en Jim Carrey zorgt voor een nerveuze en theatrale groene clown, die vanbinnen niet zo slecht is als hij zelf gelooft, en op de voet gevolgd wordt door een hond, die niet steeds goedkeurt wat zijn baasje doet, maar toch trouw blijft. Carrey's mimiek en de humor zijn eenvoudig maar effectief, en herinneren ons aan zijn rol in "The Mask". De wereld die Ron Howard opgebouwd heeft is feëriek en prikkelend. Voor de kinderen is het een portie gezonde pret, voor de volwassen is het de kans om mee te genieten en zich te laten overweldigen door het goede gevoel die de film uitstraalt.


Vinny's Rating : 8/10

Geen opmerkingen: