zondag 21 december 2008

E.T. - The Extra Terrestrial (1982)


Regie : Steven Spielberg
Genre : SF / Familiefilm
Acteurs : Henry Thomas, Dee Wallace, Robert McNaughton, Drew Barrymore, Peter Coyote,...
Speelduur : 120 min (extended version)


Deze familiefilm verpulverde heel wat box-office records, en kende zijn succes vooral dank zij een grote merchandising campagne. Dit SF sprookje is een tijdloze filmervaring die vooral kinderen een magisch moment zal bezorgen. "E.T." bevat ook voldoende inhoud om volwassenen te ontroeren.

Een vreemd buitenaards wezentje wordt per ongeluk achtergelaten op aarde, en vindt toevlucht in het huis van Mary en haar kinderen, Elliott, Michael en Gertie, gespeeld door een toen nog 6-jarige Drew Barrymore. Het is een gezin die op dat moment in een moeilijke familiale situatie zit : de ouders zijn gescheiden en hun moeder doet haar best om haar kroost op te voeden. Elliott is degene die E.T. voor het eerst ziet, en verbergt hem in zijn kamer. Het blijkt ook dat het wezen een telepathische band met Elliott aanknoopt. Spielberg illustreerde dit met twee evenwijdige scènes : de ene speelt zich af in het klaslokaal, en de andere toont ons E.T. die op ontdekkingstocht gaat in het huis. Al snel worden ook Michael en Gertie betrokken in Elliotts geheim. E.T. wordt hun grote vriend waarover ze zich vol liefde ontfermen. Maar E.T. voelt zich eenzaam en verlangt naar huis...

E.T. zit vol goede sentimenten en is inhoudelijk ook heel sterk uitgewerkt. In een periode waar kwaadaardige aliens heel populair zijn, is deze koddige "man of the moon" een ware verademing. De relatie met de kinderen is hartverwarmend en we blijven nooit onverschillig. Spielberg zorgt voor grappige situaties, enkele spannende momenten zonder daarbij te gaan overdrijven, en een vleugje tragedie om op onze emoties in te spelen. Hij blijft bij bepaalde zaken met zijn voeten op de grond, en koos desondanks een gebroken gezin als omgevingsfactor. Ik heb nooit begrepen waarom hij dat gedaan heeft en ik geloof niet dat het zo'n toevallige keuze is geweest. Uiteraard is er dan nog de overaanwezige bombastische muziek van John Williams, die emotie koppelt aan muziek. De film is zijn hype in ieder geval wel waard, en zal ongetwijfeld de tand des tijds overleven.

Vinny's Rating : 9/10

Geen opmerkingen: