woensdag 10 december 2008

Lakeview Terrace (2008)


Regie : Neil LaBute
Genre : Thriller
Acteurs : Samuel L. Jackson, Patrick Wilson, Kerry Washington, Ron Glass, ...
Speelduur : 105 min
Meer info : http://www.imdb.com/title/tt0947802/

Je vrouw kan je nog kiezen, je buurman moet je aanvaarden, wie hij ook is. Chris en Lisa Mattson komen toe in Lakeview, een zeg maar "chique" buitenwijk van Los Angeles. Hij is blank, zij is zwart. Ze zijn een modern interraciaal koppel die van elkaar houden. Chris' schoonvader is een rijke jurist die nog steeds sceptisch is of zijn dochter de goede keuze heeft gemaakt. De sfeer is wat gespannen. Hun buur, Abel Turner, is een zwarte ervaren politieagent, die ook een oogje in het zeil houdt voor de buurt en met zijn twee kinderen leeft. Chris probeert contact met Abel en zijn gezin te maken. In de ogenschijnlijk sympathieke communicatie tussen hen, laat Abel nu en dan een onwennige opmerking vallen, waarmee hij zijn ongenoegen uit over de gemengde relatie van Chris en Lisa. Het blijft niet bij verbale aanvallen. Abel begint de plagerijtjes op te drijven : hij laat een fel licht in hun kamer schijnen, houdt luidruchtige feestjes tot laat in de nacht en snoeit de hagen van Chris kaal... Eén ding is zeker, hij wil zijn buren weg.

"Lakeview Terrace" is een ongewone thriller. Neil LaBute klampt zich niet vast aan clichés over racisme. Hier is de racist zwart en het slachtoffer blank. Abel heeft zijn motivaties om zijn buren het leven zuur te maken, leren we, en wat we zien is een man die op de verkeerde manier met zijn persoonlijke frustraties omgaat. Hij geeft anderen de schuld voor wat hemzelf overkomt. Het feit dat hij agent is, maakt de situatie nog meer gepeperd en levert hem een machtsvoordeel op. Chris laat zich niet doen, en er volgt een trage maar zekere escalatie in de gebeurtenissen.

Jackson speelt een valse man met veel overtuiging. Het is de eerste keer dat hij een rol speelt die hem zo dicht bij zijn publiek brengt. Wilson en Washington brengen het er ook goed vanaf, al dien ik te vermelden dat ze een opvallend braaf en katholiek leventje leiden. Ze zijn jong, zitten nog vol onzekerheden, vol goede bedoelingen en zijn goed op weg om respectabele burgers te worden. Een man als Turner hadden ze niet voorzien, want hij is allesbehalve de buur die ze voor ogen hadden. "Lakeview Terrace" spreekt onrechtstreeks ook over de sociale rol die de "buur" dient te spelen, als "gids" in een nieuwe omgeving. LaBute verwerkt ook de dreiging van een bosbrand, die in zekere zin het tempo van de film aangeeft. Wanneer het vuur Lakeview bereikt, zijn de gemoederen van Chris en Abel ook al hoog opgelaaid. Het is een interessante film omdat hij zich op veel verschillende manieren laat zien, of het nu een racistisch drama is dan niet een beangstigende sociale thriller.


Vinny's Rating : 8,5/10

Geen opmerkingen: