zaterdag 6 december 2008

La Balance (1982)


Regie : Bob Swaim
Genre : Politie
Acteurs : Richard Berry, Philippe Léotard, Nathalie Baye, Christophe Malavoy,...
Speelduur : 97 min.


Informant zijn voor de politie is één van de vuilste taakjes die je je kunt indenken. De politie speelt met je en voor de onderwereld ben je een smerige verrader. Deze rauwe maar karikaturale thriller van Bob Swaim speelt zich af in Belleville, een wijk uit Parijs die ooit het hoofdkwartier was van de lokale misdaad.

Zonet is er weer een informant van de politie vermoord geweest door de bende van gangster Roger Massina,die al jaren uit handen van de politie weet te blijven. Palouzi (Richard Berry) en zijn collega Tintin (Christophe Malavoy) moeten nu een nieuwe informant vinden. Dédé Lafont (Philippe Léotard) lijkt de geschikte man. Hij werkte ooit voor Massina en liep weg uit diens bende naar aanleiding van een ruzie over een vrouw. De vrouw, Nicole (Nathalie Baye) is prostituée en heeft nog steeds een relatie met Lafont. Palouzi benadert Nicole om Lafont te overtuigen om Massina erin te luizen. Lafont weigert, waardoor de smerissen druk beginnen uit te oefenen. Maar Lafont heeft ook zijn eer, en ziet verklikken als iets wat hij niet kan doen.

Bob Swaim geeft een zwoele en broeierige Parijse sfeer uit de jaren '80 weer, met kleurrijke en gewetenloze gangsters en een decadente, door neon verlichte omgeving. Léotard, die broer is van een ex-minister van Mittérand, speelt een romantische boef die tussen twee vuren komt te zitten. Hoewel hij al lang niet meer voor Massina werkt, weigert hij om te verklikken. Zijn zwakke punt is Nathalie Baye, die hoopt op een betere toekomst met Dédé. Haar wens om uit "het milieu" te ontsnappen is zo groot, dat ze alle kansen neemt die zich aanbieden. De flikken zijn niet sympathieker dan de boeven : ze gebruiken en beledigen mensen om het kopstuk te kunnen pakken. De armoede en situatie waarin mensen als Lafont en Nicole zich bevinden, hebben ze aan zichzelf te denken, geloven ze. "La Balance" won in 1983 verschillende Césars (de Franse Oscars). Het is een verzuurde en agressieve kijk op de onderwereld, die te weinig dubbelzinnig is om werkelijk interessant te zijn. De hoeren zijn vulgair, de boeven flashy en de politie corrupt, vulgair én flashy. Zo'n karikaturen passen niet in een film die wil realistisch zijn en Swaim gaat hiermee in de fout. Gelukkig zijn het verhaal en de acteurprestaties onderhoudend genoeg om je tot het einde aan de zetel vast te kluisteren.

Vinny's Rating : 7/10

Geen opmerkingen: