zaterdag 13 december 2008

The Black Dahlia (2006)


Regie : Brian De Palma
Genre : Misdaad
Acteurs : Josh Hartnett, Scarlett Johansson, Hillary Swank, Aaron Eckhart,...
Speelduur : 116 min.

Brian De Palma, regisseur van legendarische films als "Body Double", "Scarface" en "The Untouchables" waagt zich aan een film noir, "The Black Dahlia", die een onopgeloste moord uit de jaren '40 als leidraad neemt. Het verhaal is geïnspireerd door het gelijknamige boek van misdaadauteur James Ellroy.

De film volgt twee detectives in het Los Angeles van de jaren '40, Bucky Bleichert (Hartnett) en Lee Blanchard (Eckhart), die een gruwelijke moord moeten oplossen. Elizabeth Short werd in twee stukken gezaagd en haar organen werden verwijderd. Bleichert en Blanchard raken geobsedeerd door de zaak, en het begint stilaan hun privé levens te raken. Beide detectives zijn stevig bevriend en vormen een "ménage à trois" met Kay Lake (Johansson), een mooie blondine die Blanchard ooit redde uit de klauwen van gangster Bobby Dewitt. Kay koos om met Blanchard te leven om zichzelf te beschermen, maar haar gevoelens gaan naar Bleichert. Beide detectives zijn ook professionele boksers onder de namen Mr. Fire en Mr. Ice. Bleicherts onderzoek brengt hem in aanraking met de duistere kant van de filmwereld. Elizabeth Short liet zich voor wat geld, meeslepen in pornografische films, en ontekt dat ze een lesbische relatie had met Madeleine Linscott (Swank), de dochter van een rijke bouwondernemer...

De Palma stak veel energie in de film om alles stijlvol te maken. Femme fatales, oldtimers, passionele scènes en aangepaste muziek. Je voelt je werkelijk teruggezogen naar deze zowel decadente als nostalgische periode. Verder is er heel wat mis. Het verhaal zit vrij warrig in elkaar : logische verbanden zijn moeilijk te leggen. Het is telkens alsof een element ontbreekt om de brug te slaan tussen twee scènes. Ook de driehoeksverhouding is ongeloofwaardig. In dergelijke relaties is er altijd één jaloerse man. Hier komen ze alle drie perfect overeen. Wat is dan de meerwaarde hiervan voor de film? De rol van Johansson was er om een rokerig waas te scheppen. Het leek alsof ze veel te verbergen had, en op het einde is duidelijk dat, van alle personages uit de film, ze de meest betrouwbare is. Swank speelt een manipulerende slet, die ooit een relatie had met Short, en Bleichert om haar vinger probeert te winden. Het is complex zonder intrigerend te worden en de gaten in het verhaal worden opgevuld met onbegrijpelijke wendingen, zoals een personage dat helemaal op het einde uit de lucht komt vallen. Het acteerwerk is matig, met slechte casting van een nog onervaren Josh Hartnett, een afwezige Aaron Eckhart, een weinig sensuele Scarlett Johansson en een bijna puriteinse Swank. Ik zeg het met nadruk : "The Black Dahlia" van De Palma is een slechte film noir.

Vinny's Rating : 5/10

Geen opmerkingen: