zondag 19 april 2009

8 MM (1999)



Regie : Joel Schumacher
Genre : Thriller
Acteurs : Nicolas Cage, Joaquin Phoenix, Peter Stormare, James Gandolfini,...
Speelduur : 123 min.

Bestaan snuff movies of zijn ze een "urban legend"? Nicolas Cage wist er op het einde van deze film alles van. De scriptwriter van "Seven" en de commerciële regisseur Joel Schumacher brachten hier een aardige prent die bevallig schippert van detectivefilm naar stevige thriller.

Tom Welles is privé-detective. Voor zijn beroep moet hij vaak lange tijd van huis wegblijven, waar zijn vrouw Amy bezorgd verder leeft. Hij wordt ingehuurd door de oude weduwe van een rijke industrieel. In de spullen van de overledene vond ze een opname, waarin een meisje op wreedaardige wijze vermoord wordt. Mevrouw Christian wil weten of dit echt is of niet. Voor Welles is dit het begin van een afdaling in een onderwereld op de rand van de illegaliteit. Hij ontdekt dat het meisje op de film Mary Ann Mathews is, die al jaren geleden verdween. Hij bezoekt haar moeder, een gebroken vrouw die op zoek is naar de waarheid. Welles ontmoet Max California, verkoper in een erotheek, die hem dieper in de wereld van extreme sex en SM brengt...

Schumacher zorgt voor een zeer zwaarmoedige sfeer. Hoe verder het onderzoek van Welles vordert, hoe verder zijn rationele geest aangetast wordt door de menselijke perversiteiten die hij ziet. Voor hem is het een kwestie om het waarom te begrijpen van al dit geweld en al die waanzin. Zelf steekt hij die grens over in een ijzingwekkende en wat mij betreft controversiële scène bijna op het einde die moord legitimeert. Joaquin Phoenix, de onvergetelijke Commodus uit "Gladiator", vertolkt een sympathieke figuur die sterk in contrast staat met het trio criminelen waarmee Cage te maken heeft in die film. "8mm" is niet prettig, zeer gewelddadig en zelfs een beetje deprimerend. Het kon absolute pulp zijn maar Schumacher bracht de film goed naar voor.


Vinny's Rating : 7,5/10


Geen opmerkingen: