donderdag 9 april 2009

The Fly (1986)


Regie : David Cronenberg
Genre : Horror / Drama
Acteurs : Jeff Goldblum, Geena Davis, John Getz,...
Speelduur : 92 min.
Meer info :

Dit is de remake van de gelijknamige film uit de jaren '50. "The Fly" is een film die je best niet met een volle maag bekijkt. Special make-up designer Chris Walas heeft zich overtroffen om van Goldblum een hybride wezen te maken, half mens half insect.

Veronica Quaife werkt voor het magazine "Particle" en is op zoek naar een nieuw sensationeel artikel. Wanneer ze Seth Brundle ontmoet, een excentrieke wetenschapper, denkt ze te vinden wat ze zocht. Hij leidt zelfstandig een project die teleportatie mogelijk maakt. Teleportatie is het ontbinden van levende materie en hersamenstellen van die materie op een andere locatie. Een experiment met een baviaan loopt slecht af. Veronica is gecharmeerd door de gedrevenheid van Brundle en ze starten een relatie. Wat Brundle niet weet is dat ze de ex-vriendin is van "Particle" baas Stathis Borans, een onsympathieke seksmaniak. Brundle, onder invloed van jaloersheid en alcohol, teleporteert zichzelf, maar tijdens het proces bevond er zich ongezien een vlieg in de telepod...

Cronenberg maakte hier ongetwijfeld één van de indrukwekkendste horrorfilms uit de jaren '80. Zoals in zijn vorige films ook het geval was, laat hij fysiek en psychisch verval hand in hand gaan. De transformatie van Brundle is even afschrikwekkend als meelijwekkend. Er straalt een sterke emotie uit de personages, mede dankzij de briljante prestatie van Goldblum, die een neutrale en sympathieke wetenschapper vertolkt, wiens karakter stilaan verandert tijdens zijn transformatie. "The Fly" wordt stilaan tragedie, wanneer er een bres komt tussen de liefde tussen Seth en Veronica. Het hartverscheurende einde laat ons met medelijden achter. Ik heb zelden horror gezien met zoveel emotie. Wees gewaarschuwd, de horror in deze film is weerzinwekkend en toont ons de verdwijning van het menselijke, en het dierlijke neemt de plaats in. Er zit geen enkele nutteloze scène in echter, en sommige scènes zijn anthemisch. Ze maken indruk. Hoe Goldblum (of eerder een dubbelganger) topgymnastiek doet in zijn labo, of hoe het halfmonster zich plots over het gezicht van Borans buigt op het einde. De gruwelijkheid van de scène wordt verder versterkt door de muziek van Howard Shore. Briljante film.


Vinny's Rating : 9,5/10

Geen opmerkingen: