dinsdag 14 april 2009

The Texas Chain Saw Massacre (1974)

Regie : Tobe Hooper
Genre : Horror
Acteurs : Marilyn Chambers en nog enkele andere B-acteurs
Speelduur : 83 min
Meer info : http://www.imdb.com/title/tt0072271/

Een klassieker in het horrorgenre is het wel. Je moet je goed inbeelden dat Hooper deze film in 1974 op het publiek losliet. De zoetsapperige sixties waren nog maar net achter de rug of Hooper laat deze brutale exploitation film los op het publiek.

Het verhaal kennen we allemaal : vijf jongeren zijn tijdens een superhete zomer in Texas op vakantie. Ze nemen een lifter op die niet erg normaal is. Hij verminkt zichzelf, en wanneer Franklin, de gehandicapte jongen uit de groep, aangevallen wordt door de lifter, laten ze hem achter. Op zoek naar benzine stranden ze in een slaperig dorpje. De enige gaspomp staat evenwel droog en twee van de jongeren gaan op zoek door afgelegen weiden. Ze bereiken een spookdorpje, waar ze aangevallen worden door een reus met een kettingzaag...

Ondanks de cult reputatie van TCM, is de film erg suggestief. Hij is rauw, gewelddadig, wreed, maar zelden zien we een spatje bloed. Dat is allemaal de verdienste van Hooper, die een realistische, bijna docu-feer opbouwt zonder in goedkope effecten te verzeilen. Wanneer we Marilyn Chambers schreeuwend zien rondlopen en vechten voor haar leven, dan weten we dat iedereen onder ons hetzelfde zou doen in die situatie. Hedendaagse horror is zo verwaterd met gore effecten, dat ze de essentie van ware terreur vergeten zijn. TCM heeft dat in zich. Ook de broeierig hete sfeer draagt bij aan de film : hierdoor lijkt iedereen met oververhitte hersenen te zitten en afwijkend gedrag te vertonen. Een prettige kijkervaring is die film niet en het acteerwerk is vreselijk slecht, maar als één van de eersten in zijn genre (de slasher), is TCM toch een blijver geworden en een must-see, net zoals "Night of the Living Dead" enkele jaren eerder.


Vinny's Rating : 6/10

Geen opmerkingen: