vrijdag 24 april 2009

Lat den Rätte Komma In (2008)


Regie : Tomas Alfredson
Genre : Drama / Thriller
Acteurs : Kare Hedebrant, Line Leandersson, Per Ragnar, ...
Speelduur : 115 min.
Meer info : http://www.imdb.com/title/tt1139797/


Dit was een aangename verrassing. Deze Zweedse film is met vakkundigheid en stijl in elkaar gestoken. Het is een wondermooi en dramatisch verhaal. Zelden heb ik een vampierenfilm gezien die zo dicht bij de realiteit lag. Geen bloederige toestanden noch schrikmomenten. Op dit aspect is Alfredson terughoudend geweest, hoewel er toch enkele rauwe en chirurgische shots in voorkomen.

Oskar brengt een eenzame jeugd door. Zijn ouders zijn gescheiden en zijn te druk bezig met zichzelf om zich om hem te bekommeren. Op school wordt hij gepest, en thuis fantaseert hij dat hij zijn kwelgeesten pijnigt. Een weinig beloftevolle toekomst staat hem te wachten. Tot hij op een dag zijn nieuw buurmeisje ontmoet, Eli. Ze woont samen met Hakan in de flat, een mysterieuze oudere man. Er ontstaat een hechte band tussen hen, en ze communiceren met elkaar aan de hand van morse codes. Wat Oskar niet weet, is dat Eli een vampier is, die bloed nodig heeft om te overleven. Dat is niet het enige; om te overleven heeft ze ook de toewijding van Oskar nodig...

De deprimerende sfeer wordt afgewisseld met momenten van hartverwarmende tederheid. De twee kinderen spelen heel volwassen rollen, en de symbiose tussen hen is voelbaar op het scherm. Het is deels een "coming of age" film, in de mate waarin Oskar voor zichzelf leert opkomen, en het is deels een humanisering van de vampiermythe. In films als "Nosferatu" en "Dracula" wordt de vampier meer als een dier dan als een gevoelsmens voorgesteld. Hier geeft de film een menselijke zijde aan de vampier. Een eenzaam wezen die intens vasthoudt aan haar menselijkheid, omdat ze hierdoor kan overleven. De knappe regie, bedwelmende muziek en het magnetische acteerwerk zorgen ervoor, dat de film bij mij nog lang zal nazinderen.


Vinny's Rating : 9/10

Geen opmerkingen: