zondag 12 april 2009

Vinyan (2008)


Regie : Fabrice Du Welz
Genre : Thriller / Drama
Acteurs : Emmanuelle Béart, Rufus Sewell, Julie Dreyfus, Petch Osathanugrah,...
Speelduur : 93 min.
Meer info : http://www.imdb.com/title/tt1029241/


De Belg Fabrice Du Welz liet zich gaan in dit experimenteel stukje cinema. Na de verontrustende horror van "Calvaire" brengt hij ons een psychologische duik in de essentie van waanzin.

Een koppel, Jeanne en Paul, verloor hun zoontje in de tsunami. Ze zijn er van overtuigd dat de jongen nog leeft en zoeken naar sporen. Wanneer ze een film ziet over weeskinderen in de Birmaanse jungle, denkt ze haar zoon te herkennen. Ze betalen een fortuin om in het afgelegen gebied te komen en een erkend gids in te huren. Ze stranden op een eiland, waar de verraderlijke drugshandelaar Thaksin Gao, belooft om hen naar hun zoon te brengen. De reis diep in de jungle brengt hen echter dieper dan ooit in hun waanzin. Ze kunnen hun verstand niet meer vertrouwen en vermengen hersenspinsels en werkelijkheid... Door op hun obsessies verder te bouwen gaan ze een lot tegemoet die veel erger is dan ze verwachtten...

Het verhaal gaat van verwarrend naar onbegrijpelijk. Du Welz stak veel energie in de visuele vormgeving. Hij wilde duidelijk het begrip "waanzin" in beelden vertalen. Het lukt hem toch grotendeels. Béart verandert stilaan in een zombie-achtig wezen, die verzuipt in de obsessie om haar zoon terug te vinden. Terwijl ze denkt dat ze steeds dichter bij hem komt, verwijdert ze zich steeds verder van hem. We begrijpen het al vlug : de zoon is dood. In feite trekt het koppel doelloos rond in de jungle, op zoek naar iets die er niet meer is. Ook de echtgenoot, die aanvankelijk nuchter is, raakt stilaan geaffecteerd door de isolatie en de bedreiging van de onbekende omgeving waarin ze vertoeven. Als kijker nemen we deel aan de waanzin. We kunnen onze zintuigen niet meer vertrouwen, en de interpretaties van wat we zien zijn veelvuldig. Du Welz is innoverend op visueel aspect, maar wat vertelstijl betreft ontbreekt het hem toch wel. Het is niet altijd duidelijk wat hij wil zeggen, en het vreemde einde zag er nogal losjes uit. Ondanks de artistieke ambities van de film, vond ik het acteerwerk niet baanbrekend, het verhaal doelloos en de betekenis quasi onbegrijpelijk. De film krijgt van mijn nipt een voldoende.



Vinny's Rating : 5/10

Geen opmerkingen: