maandag 6 april 2009

Three Kingdoms : Resurrection of the Dragon (2008)


Regie : Daniel Lee
Genre : Oorlog / Drama
Acteurs : Andy Lau, Sammo Hung Kam-Bo, Maggie Q, Vanness Wu,...
Speelduur : 98 min.
Originele titel : Saam gwok dzi gin lung se gap

De Chinese filmindustrie heeft altijd een voorliefde gehad voor historische en epische avonturenfilms, die zich afspelen in hun glorieuze verleden, toen China nog de inzet was van verschillende rivaliserende dynastieën. "De Romance van de 3 Koninkrijken" is op dat vlak één van de belangrijkste verfilmingen van 2008. Ook John Woo verfilmde het verhaal onder de Engelse titel "Red Cliff", een epos dat meer dan 4 uur duurt.

Zhao Zilong is een soldaat in het China van de 2de eeuw na Christus. Het land is in drie koninkrijken uiteen gevallen. Zijn beste vriend is Ping An, die eveneens van een glorierijke toekomst droomt ten dienste van zijn koning, Liu. Liu is in voortdurende staat van oorlog met Cao Cao. Door zijn heroische daden en onfeilbare vechtkunst, klimt Zilong op tot de belangrijkste generaal van Liu. Wanneer Liu's vrouw en kinderen ontvoerd worden, gaat hij hen achterna en dient Cao een nederlaag toe. Vele jaren gaan voorbij. De oude koningen zijn er niet meer, maar Cao Ying, de kleindochter van de vijandige koning, wil korte metten maken met haar vijanden en lokt Zilong in een valstrik waardoor de inzet heel hoog wordt...

Er is veel heroische dwaasheid en episch drama in "Three Kingdoms". De militaire erecodes uit die tijd berustten op eergevoel, loyauteit, en zetten hen aan tot zelfopoffering. Daniel Lee maakt overmatig gebruik van slow motions en zet de veldslagen en gevechten op een chaotische manier neer. Visueel is het niet zo aangenaam eigenlijk. Hij wilde artistiek te werk gaan, maar de opzet miste zijn doel. Het geheel komt niet afgewerkt over. We zien dat Zilong verliefd is op een vrouw, wanneer hij poppenkast gaat bekijken in zijn geboortestad. Verder komt de regisseur hier niet meer op terug. Gelukkig is het verhaal boeiend en had ik geen moeite om de film tot het einde uit te kijken.

Vinny's Rating : 6/10

Geen opmerkingen: