zaterdag 25 april 2009

American Gangster (2007)


Regie : Ridley Scott
Genre : Misdaad
Acteurs : Denzel Washington, Russell Crowe, Josh Brolin, Lymari Nadal,...
Speelduur : 157 min. (Unrated Version : 176 min.)

Ik herinner me dat "American Gangster" geen slechte film was. Hij liet een positieve indruk achter, al herinner ik me slechts vaag heel wat details. Het is één van die films die te weinig gedenkwaardige momenten bezitten om klassiekers te blijven. Nochtans is Ridley Scott, de regisseur, niet van de minste. De man staat al meer dan 30 jaar in het vak, en leverde klassiekers af als "Alien", "Blade Runner" en "Gladiator". Zijn ambitieuze project rond het leven van de gangster Frank Lucas oogstte, ondanks positieve reviews, weinig winst.

Begin jaren '70. Na de dood van Bumpy Johnson, één van New Yorks belangrijkste gangsters, neemt zijn vertrouweling en vroegere chauffeur, Frank Lucas, het misdaadmilieu in handen. Hij begint een drugs van de zuiverste kwaliteit te verspreiden, "Blue Magic" genaamd, die hij aan een niet te kloppen tarief kan verkopen op de markt. Dit komt omdat hij rechtstreeks aan de bron kocht dankzij een militaire connectie in Vietnam. Richie Roberts wordt aangeduid om een eind aan die florerende drugshandel te maken en wordt door het pas opgerichte DEA tewerkgesteld. Roberts is de geknipte man, want hij is vastberaden en onomkoopbaar...

Geen epische schietpartijen zoals in Scarface of Heat, en tegelijkertijd toch niet zo'n ontypische gangsterfilm als Gomorra. American Gangster zit ergens in het perfecte midden. Er is weinig diepgang in de meeste personages. Behalve Washington en Crowe zijn zowat alle andere personages oninteressant. Vooral Crowe, die zich vastberaden aan de beroepsethiek houdt en onomkoopbaar is, wekt veel eerbied op voor zijn aanpak. Lucas zelf kon een zeer succesvolle businessman geworden zijn indien hij al niet van jongsaf in het milieu zou gezeten hebben. De Puertoricaanse vlam van de gangster is een decoratiestuk, de corrupte flik is eenzijdig slecht en alle zwarten rond Washington leken zo op elkaar dat ik moeite had om ze uit elkaar te halen. Dus zeker niet het niveau van een Heat. American Gangster is ver van slecht, en speelt zich af tegen de achtergrond van de Vietnam oorlog en de politieke strijd tegen drugs. Ik heb de film in één adem uitgekeken en zelden scènes gezien die met hals en kop boven de standaarden van het genre uitstaken. Aardig maar niet onvergetelijk.


Vinny's Rating : 7/10

Geen opmerkingen: