zaterdag 19 september 2009

The Burning Plain (2008)


Regie : Guillermo Arriaga
Genre : Drama
Acteurs : Charlize Theron, Jennifer Lawrence, Kim Basinger, José Maria Yazpik,...
Speelduur : 102 min.
Meer info : http://www.imdb.com/title/tt1068641/

Arriaga, scriptwriter van "21 Grammes" en "Amores Perros" toont nogmaals dat hij een meester is in het eenvoudig vertellen van complexe verhalen. Ik vond het in elk geval een intrigerend verteld drama, die me van begin tot eind wist vast te houden.

Sylvia (Charlize Theron) is een vrouw die zo'n pijnlijk geheim met zich meedraagt dat ze zelfmoord overweegt. Om de pijn draaglijk te maken, verzamelt ze seksuele avontuurtjes. Ze wordt ook in de gaten gehouden door een mysterieuze man. Op een andere locatie dragen twee broers hun vader ten grave. Hij werd verkoold teruggevonden in een uitgebrande trailer samen met zijn minnares. Een Mexicaan krijgt een job als piloot om het enorme areaal van een landeigenaar te besproeien. Hij krijgt een woning waar hij met zijn dochter en beste vriend samenwoont. Op een dag stort het vliegtuig neer onder de ogen van het meisje, Maria, en wordt de piloot in kritieke toestand naar de kliniek gebracht. Tot slot maken we kennis met de overspelige vrouw Gina, die op regelmatige tijdstippen haar minnaar ontmoet in een afgelegen trailer. Gina heeft een dochter, Mariana, die vermoedens heeft hierover...

Arriaga vertelt vier afzonderlijke verhalen, die verder in de film samensmelten tot één geheel. Alle personages zijn op één of andere manier met elkaar verbonden, en de film springt naar het verleden in flashbacks. Toch is het verhaal hierdoor niet ingewikkeld. De film is ook sterk door zinderende acteerprestaties van Jennifer Lawrence en Charlize Theron. Overspel en brandend schuldgevoel spelen een centrale rol, en Arriaga schildert ontrouw af als psychologisch vernietigend voor het volledige gezin. De ontrouwe echtgenote is Kim Basinger, die borstkanker heeft gehad, niet meer begeerd wordt door haar man en op zoek gaat naar liefde bij een andere man die haar elke dag zijn liefde verklaart. We staan perplex van de gevolgen die daaruit voortspruiten over een tijdspanne van 15 jaar. Lawrence speelt de rol van Mariana, de dochter van Basinger. Ze vermoedt al vlug wat haar moeder doet, en raakt erg in de war. Na de dood van haar moeder vindt ze vertroosting in de armen van Santiago, zoon van haar moeders minnaar, die met vragen zit over het waarom. Er straalt zo'n hunkering naar liefde en begrip uit de personages, dat "The Burning Plain" er immens mooi door wordt.


Vinny's Rating : 8/10

Geen opmerkingen: