donderdag 17 september 2009

We Own The Night (2007)


Regie : James Gray
Genre : Misdaad / Drama
Acteurs : Joaquin Phoenix, Mark Wahlberg, Eva Mendes, Robert Duvall,...
Speelduur : 117 min.
Meer info : http://www.imdb.com/title/tt0498399/

Deze recensie heeft betrekking op een tweede kijkbeurt van de film. Die is tegen mijn verwachtingen in, beter uitgevallen dan de eerste keer. Gray, die al aandacht had voor de Oostblokmafia in "Little Odessa", doet het nog eens over met Joaquin Phoenix, de onvergetelijke Commodus uit "Gladiator".

Bobby Green baat een disco uit in New York voor zijn vriend en "adoptieve" vader Buzhayev, een patriarchale figuur binnen de gemeenschap van ingeweken Russen. Wat weinigen weten, is dat Bobby's familie in de politie zit. Samen met zijn vriendin Amada, gaat hij naar de benoeming van zijn broer Joseph. Het wordt onmiddellijk duidelijk dat Bobby als het zwarte schaap beschouwd wordt en voor spanningen zorgt bij zijn familie, de Grusinsky's. Bobby veranderde zelfs zijn naam, al is het niet omdat hij niet van zijn vader en broer houdt. Ze proberen hem te overhalen om te spioneren. Vadim Nezhinski, een gevaarlijke drughandelaar, gebruikt Bobby's discotheek als dekmantel. Bobby weigert eerst, maar wanneer Nezhinski bij toeval Joseph bijna vermoordt, geeft hij toch toe...

Deze misdaadfilm komt iets sterker uit de hoek dan ik verwacht had. Familiale banden en loyauteit spelen een erg belangrijke rol in deze bij momenten deprimerende prent. Vooral de verhouding tussen Bobby en Joseph is interessant weergegeven. Ondanks hun uiteenlopende carrières, houden ze onderbewust zielsveel van elkaar, en van hun vader. De film speelt hier voortdurend op in, soms op een wrede manier. Intussen heeft Bobby ook een tweede familie bij Buzhayev, een invloedrijke zakenman. Gray brengt zelfs ijzersterke regie bij een auto-achtervolging in de gietende regen. De scène zorgt niet enkel voor een donkere, deprimerende sfeer, maar ook voor een totaal gevoel van desoriëntatie, wat de gebeurtenissen betreft. Er zijn ook enkele minpunten : Phoenix komt bij momenten zielig over, Wahlberg is naar goede gewoonte een droogstoppel en het einde is niet zo goed afgewerkt. Wellicht verwacht u nu nog een woordje over Eva Mendes, die ook haar rol naar behoren speelt, en meegesleurd wordt in een maelstrom van geweld waar ze niet tegen opgewassen is. Toch een aanrader.


Vinny's Rating : 7/10

Geen opmerkingen: