woensdag 16 september 2009

Tokyo Gore Police (2008) >> +18! <<


Originele titel : Tokyo Zankoku Keisatsu
Regie : Yoshihiro Nishimura
Genre : Horror / Actie
Acteurs : Eihi Shiina, Itsuji Itaho, Shoko Nakahara,...
Speelduur : 110 min.

Wie van erg veel bloed in een horrorfilm houdt, zit goed met deze visuele extravagantie van Nishimura. Overdaad is het goede woord om deze film te omschrijven. Behalve één groot gorefest overgoten met liters fake bloed, is Tokyo Gore Police ook grappig en provocerend.

Het Tokyo van de nabije toekomst is een erg gewelddadige maatschappij, waarin de politie geprivatiseerd is en zelfdoding aan de orde van de dag is. De politie, waartoe ook Ruka, een melancholisch meisje behoort, heeft haar handen vol met het opjagen van de mutanten, "ingenieurs" genaamd. Deze vreemde wezens werden geschapen door de geheimzinnige "Key Master". Wanneer ze gewond worden, verandert de wond in een gevaarlijk moordwapen. Daarnaast is er ook nog het dramatische verhaal van Ruka, wiens vader, een agent die zich uitsprak tegen de privatisering van de politie, vermoord werd door een anonieme ninja. Op een dag, wanneer ze in de metro zit, herkent ze de blik van de ninja, en gaat achter hem aan. De man blijkt de "Key Master" te zijn en verandert haar in een mutant....

Het verhaal houdt eigenlijk niet zoveel in. Wie naar de film kijkt, kijkt voor het bloed dat in het rond spat. Soms gaat het allemaal erg ver. In een scène bijt een vrouwelijke mutant de penis van een politieagent af. In de plaats van de gapende wonde komt dan een half meter lang fallus-kanon in de plaats, dat dodelijke projectielen afschiet. En dit is dan nog maar één van de vele wansmakelijke zaken die ik voorgeschoteld kreeg. Het is allemaal zo bizar en grotesk, dat je zo'n film, hoe goor en decadent ook, geen minuut serieus kan nemen en er zelfs moet om gaan lachen. Peter Jackson regisseerde al een gelijkaardige film met "Braindead". Verder haalt TGP ook zijn inspiratie bij "Starship Troopers" waarbij satirische reclamespotjes de film nu en dan eens onderbreken. Hier worden scheermessen gepromoveerd om zelfmoord te plegen en is de "live execution remote control" het nieuwste gezinspeeltje om van thuis uit mensen te martelen. Humor met slechte smaak dus. Dit is een film voor een volwassen publiek, maar Nishimura neemt zijn film en zijn publiek niet serieus. Ik vond het visueel erg stijlvol, met een gebruik van felle kleuren en een stijl die recht uit de mangawereld komt. Dergelijke films zullen me echter nooit warm krijgen, daarvoor zijn ze te éénzijdig en teveel gericht op de sensatiezucht.

Vinny's Rating : 5/10

Geen opmerkingen: