zondag 6 september 2009

No Mercy (1986)


Regie : Richard Pearce
Genre : Actie / Thriller
Acteurs : Richard Gere, Kim Basinger, Jeroen Krabbé, William Atherton, Gary Basaraba,...
Speelduur : 103 min.
Meer info : http://www.imdb.com/title/tt0091637/

De combinatie van Richard Gere en Kim Basinger beloofde heel wat te worden. Beiden waren toen gekend als de zwoelste acteurs van het moment. Basinger had al heel wat van haar lichaam getoond in "9 and a half weeks" en Richard Gere speelde eerder reeds een gigolo in "American Gigolo". Niks van dat hier. "No Mercy" is een standaard thriller die strandt in vaak domme dialogen.

Eddie Jillette is flik in het broeierige New Orleans. Samen met zijn collega Joe Collins pakken ze een kleine drugsdealer op, die hen in ruil voor strafvermindering, op het spoor zet van een grotere zaak. Iemand huurde de dealer in om iemand te vermoorden. Jillette en Collins maken op die manier kennis met Paul Deveneux en een bloedmooie vrouw, Michelle. De man die ze moeten uit de weg ruimen is een lokale gangster, Losado. De ontmoeting loopt dramatisch af. Deveneux en Collins, die Michelle onder zijn hoede had genomen, worden allebei nog dezelfde avond uit de weg geruimd. Jillette kan vluchten en begint uit wraak zijn eigen onderzoek, die hem naar Algiers leidt, een gure wijk uit de stad. "Ze snijden er je tong uit als je teveel vragen stelt." In een nachtclub vindt hij Michelle terug en slaat op de vlucht in de bayou...

Het probleem van de film situeert zich vooral op het niveau van het script, dat weinig boeiende dialogen naar voor brengt, waardoor het verhaal zich op automatische piloot tot een voorspelbaar einde sleept. Gere en Basinger heb ik al beter zien acteren, en Krabbé is eigenlijk ronduit belachelijk als de stoere Losado, die beweegt als een automaat en praat als een automaat. Niet alles is slecht, want de mooie fotografie en vlotte regie maken van "No Mercy" een gemakkelijke kijkervaring. Het is zelfs erg stijlvol allemaal, met de beelden van het broeierige jazzy nachtleven in New Orleans. En dat heb je niet in alle films van dat genre. Vervelen zit er niet echt in, maar verrassingen evenmin. Dit is het soort films dat typisch was voor de jaren '80 maar heden ten dage naief overkomt.

Vinny's Rating : 6/10

Geen opmerkingen: