donderdag 24 september 2009

Greystoke, Legend of Tarzan, Lord of the Apes (1984)


Regie : Hugh Hudson
Genre : Avontuur / Drama
Acteurs : Christophe Lambert, Ian Holm, Andie McDowell, Ralph Richardson,...
Speelduur : 133 min.
Meer info : http://www.imdb.com/title/tt0087365/

"Greystoke" is de zoveelste Tarzanfilm, en meteen ook één van de enige verfilmingen die dicht bij het originele verhaal van Edgar Rice Burroughs aanleunen. Hudson maakt van Lambert een dramatische Tarzan en van Burroughs werk een bezinning over beschaving.

John Clayton, de hertog van Greystoke, en zijn zwangere vrouw Lady Alice lijden schipbreuk tijdens hun emigratie naar Afrika. Ze wonen nog even in een hut in het woud. Alice geeft het leven aan een zoon en overlijdt. Clayton wordt gedood door een aap. De apen nemen de baby mee in de jungle en voeden hem op. Hij spreekt hun taal, leert hun gedragscodes. Maar een aap onderscheidt zich nog altijd van een mens. Wanneer Tarzan de hut waar zijn ouders leefden ontdekt, beseft hij dat hij een mens is. Hij kan ook zwemmen, en wapens gebruiken, en wordt het dominante mannetje. Op een dag ontsnapt Philippe d'Arnot, een Belgische ontdekkingsreiziger, aan de dood en Tarzan helpt hem te genezen. D'Arnot leert hem spreken en vertelt hem over zijn ouders, wier lot hem bekend is. Hij overtuigt Tarzan om met hem terug te keren naar Engeland. Tarzan stemt in en wordt op het landgoed van de Greystokes ontvangen door zijn grootvader. Hij ontmoet er ook Jane, een Amerikaanse vrouw. Hij heeft veel problemen om zich aan de Victoriaanse levensstijl aan te passen...

Burroughs' verhaal is er één uit het Victoriaanse engeland, één van de grootste tijdperken in de Engelse geschiedenis. Het was een tijd van ontdekkingen in nog onbekende gebieden en een verhaal zoals dat van Tarzan deed ongetwijfeld de ronde in die tijd, net zoals die wilde verhalen over kannibalisme. Belangrijker is dat Burroughs een Amerikaan is, en een duidelijke hekel had aan Victoriaanse maniertjes en kolonialisme. Waarom zou hij zich anders zoveel moeite doen om de vraag te stellen wie beschaafder is? Uitbuiting, racisme en anders uitspattingen zoals de zieligheid van de zoo komen allen aan bod.

Hudson heeft dit goed begrepen en splitst zijn werk op in twee delen. In het eerste, dat zich in de jungle afspeelt, wordt Tarzan opgevoed door apen, zonder enig contact met de mens. Hij leert sociale gedragsregels en een eigen gebrabbel. Alleen jammer dat Lambert het viriele charisma die we van Tarzan verwachten, wat mist. Hij laat geen zo'n sterke indruk achter. Hij ziet er ook steeds mooi gladgeschoren uit, wat ik me ook moeilijk kan indenken. De apen zijn acteurs in kostuums en vielen nogal tegen, maar dat kon ook niet anders, vermits echte apen nooit zouden kunnen interageren met Lambert op het scherm. In het tweede deel bevindt Tarzan zich in Engeland. Hij is niet gelukkig : hij weet niet hoe hij zich moet gedragen en hij mist zijn thuis. Eén ding weet hij zeker : hij zal zijn grootvader opvolgen als Lord Greystoke. En Jane is de eerste vrouw, die liefde in hem losmaakt. Mijn nostalgie is nog altijd groter voor de klassieke Tarzan, maar deze verzorgde film is een kijkbeurt waard.

Vinny's Rating : 7/10

Geen opmerkingen: