vrijdag 11 september 2009

A la Verticale de l'Eté (2000)


Originele titel : Mua he chieu thang dung
Regie : Tran Anh Hung
Genre : Drama
Acteurs : Tran Nu Yên-Khê, Nhu Quynh Nguyen, Le Khan, Chu Hunh,...
Speelduur : 112 min.
Meer info : http://www.imdb.com/title/tt0224578/

De regisseur van "Cyclo" brengt hier een diepmenselijke film naar voor, waarvoor je als kijker de juiste "mood" moet hebben. Dat betekent rustig, ontspannen en bij voorkeur alleen. Dan pas kun je genieten van alle mooie beelden, zowel als decor als in menselijke interactie, die Tran te bieden heeft.

Het verhaal volgt drie zusters. Lien leeft met haar broer samen in een appartementje en fantaseert graag over de andere mensen, die in hen een koppel zien. Haar broer moedigt haar aan om alleen te gaan wonen en te trouwen. Later in de film wordt duidelijk hoe naief ze is omtrent seksualiteit. Suong is de oudste zuster. Ze is getrouwd met Quoc maar beiden zijn ongelukkig in hun huwelijk. Quoc verbergt al jarenlang zijn tweede gezin (vrouw en 2 kinderen) in de baai van Halong. Suong weet hier niks van, is op seksueel vlak volledig verwaarloosd en vindt troost in de armen van een zakenman. De derde zuster, Khanh, is getrouwd met Hai, een schrijver die op zoek is naar inspiratie en ideeën. Khanh vertelt hem dat ze zwanger is, enkele dagen voor een driedaagse zakenreis naar Saigon...

Tran Anh Hung laat ons binnen in de intimiteit van drie zusters, waarvan minstens één niet zo gelukkig is als ze zich voordoet. Tran toont ons tafereeltjes uit het dagelijks leven in het groene en stijlvolle Hanoi met een poëtische impressionistische schoonheid waarbij dialoog vaak overbodig is. De wijze waarop ze elkaar aanraken, elkaar vasthouden of naar elkaar kijken vertelt meestal genoeg.Hij vat de levensinstelling van die mensen samen in beelden zoals ik zelden heb gezien. Mensen die moeilijk over gevoelens kunnen praten en hun innerlijke pijnen diep in zichzelf verdringen, of mensen die nog op zoek zijn naar hun geluk. Overspel speelt een belangrijke rol in de film, maar is gewoon een voorwendsel om op de emoties van die mensen in te gaan. Het is een film, waarin problemen op een vreedzame manier "gemanaged" worden. Wat een verluchting om eens zo'n geweldloze rustige film te zien die op Vietnamese tijd loopt, sfeer schept met laidback muziek van Velvet Underground (Lou Reed) en het geluid van regen en krekels op de achtergrond laat komen.

Vinny's Rating : 7,5/10

Geen opmerkingen: