maandag 21 september 2009

Saboteur (1942)

Regie : Alfred Hitchcock
Genre : Thriller
Acteurs : Robert Cummings, Priscilla Lane, Otto Kruger, Alan Baxter,...
Speelduur : 104 min.
Meer info : http://www.imdb.com/title/tt0035279/

Typische Hitchcock film, maar ook één van zijn minder bekende. Nochtans vond ik veel elementen terug uit andere van zijn werken. De voortvluchtige, de onschuldige hoofdfiguur en de blonde vrouw, de charmante slechterik en zijn geschifte handlanger, een memorabel einde. Hitchcock maakte maar liefst 11 films waarin voortvluchtigen voorkomen.

Barry Kane werkt bij een vliegtuigbouwer. Op een dag breekt een brand los, en overlijdt zijn vriend. De onderzoekers stellen vast dat het sabotage is. De brandblusser, die een zekere Frank Frye aan zijn vriend gaf, was gevuld met benzine. Op de koop toe wordt Kane beschuldigd om de dader te zijn. Hij vlucht weg en komt terecht bij Charles Tobin, een innemende rijke man, die niks van Frye af weet. Kane komt er vlug achter dat Tobin liegt (hij ziet brieven voor Frye liggen) en vlucht opnieuw. Dan ontmoet hij een blinde oude man, die de onschuld in zijn stem hoort. De nicht van de man, Patricia Martin, gelooft niet in zijn onschuld en is van plan om hem aan de politie over te dragen...

Het eerste deel is veruit het interessantst, want ik voelde totaal niet aan welke richting de film zou uitgaan. Het kwam over als een roadmovie, waarin Kane wanhopig op zoek was naar het bewijs om zijn onschuld vol te houden. Robert Cummings acteerde goed. Hij bezit een rustige en resolute présence, iemand die plaats inneemt op het scherm. Hij wordt gesidekickt door Priscilla Lane, de jongste van de 4 Lane sisters, die allen het beroep van actrice gekozen hadden. Deze mooie blonde vrouw wordt, hoe kan het ook anders, verliefd op de held. De charismatische Otto Kruger speelt dan Tobin, een spilfiguur in het verhaal, die Cummings op cruciale momenten tegen het lijf loopt. Hij is een rijke zakenman én terrorist. Het tweede deel moddert wat vast en is vrij traag, maar de prachtige spanningsopbouw tijdens het avondfeest en de spectaculaire finale op het Vrijheidsbeeld geven cachet, en maken "Saboteur" tot een niet te missen Hitchcock, doch niet de beste.

Vinny's Rating : 6,5/10

Geen opmerkingen: