maandag 21 september 2009

World Traveler (2001)


Regie : Bart Freundlich
Genre : Drama
Acteurs : Billy Crudup, Julianne Moore, Cleavant Derricks, James Le Gros,...
Speelduur : 99 min.

Amai, wat een grote gaapfilm was dat. De titel lijkt veelbelovend maar in werkelijkheid trekt Crudup enkel wat rond in het noorden van de VS. "Travelling nowhere for nothing" vond ik een betere titel voor deze hatelijke film. Het gras is altijd groener elders, denken we vaak. En dan doen we zoiets als onze dierbaren in de steek laten !? In het verhaal gaat hij nergens naar toe, en ik wist nooit goed waarom.

Cal is een architect, gelukkig getrouwd en brave huisvader. Op een mooie dag, geroepen door zijn lot, verlaat hij zijn gezin om Amerika rond te trekken. Hij krijgt al vlug schuldgevoel en grijpt naar de fles. Hij leert een bouwvakker kennen op een werf waar hij werkt, Carl genaamd, en een vluchtige vriendschap ontstaat. Tot op de dag dat hij Carls vrouw ontmoet en haar probeert aan te raken. Hij neemt de liftster Meg op, en zet haar af op de luchthaven van Minneapolis. Ze hint op een date, maar Cal vlucht weg. In een afgelegen bar ontfermt hij zich over Dulcie, die een roes uitsliep en dreigde opgepakt te worden door de politie. Nu neemt hij zich voor om één goede daad te verrichten...

Regisseur Freundlich weet niet goed wat hij wil vertellen. Ik dacht aanvankelijk dat Cal geen toekomst kon zien in een leven met vrouw en kind. Dan mist hij hen, kwetst en ontgoochelt hij mensen, vooraleer zijn vader te gaan opzoeken om hem te vragen waarom hij hém had verlaten in zijn jeugd. Alsof dat alles zou oplossen. Dus dat kon het niet zijn? Cal heeft gewetensproblemen over het verlaten van zijn vrouw, maar vergeet zijn geweten vlug wanneer hij in de film met een andere affectie-behoeftige vrouw de koffer in duikt. Hoe kun je nu een film ernstig nemen die zo'n tegenstrijdigheden in beeld zet? Om dan nog maar van het gemakkelijke einde te zwijgen. Ik had niet de indruk dat Cal ook maar werkelijk iets heeft geleerd tijdens die reis, zoals bvb McCandless in "Into The Wild" wel het geval was. Billy Crudup oogt lief en sympathiek, maar de emotie komt er niet door, ook niet in zijn ontmoetingen. Verder ook saaie muziek in een film die sowieso al onverschillig laat. Hij staat voor een appel en een ei te koop in de FNAC, maar zelfs een appel en een ei zullen de kijker nog op zijn filmhonger laten.

Vinny's Rating : 3/10

Geen opmerkingen: