zaterdag 26 september 2009

Drag Me to Hell (2009)


Regie : Sam Raimi
Genre : Horror / Komedie
Acteurs : Alison Lohman, Justin Long, Lorna Raver, Dileep Rao,...
Speelduur : 98 min.
Meer info : http://www.imdb.com/title/tt1127180/

Na zijn redelijk geslaagde Spiderman films keert Raimi terug naar zijn eerste liefde : horror. Zijn debuut, "Evil Dead" (1982) is inmiddels een klassieker, en Raimi kennende, was het gespannen afwachten of hij nog verbeelding op reserve had voor "Drag me to Hell". Ik was ontgoocheld.

Christine Brown werkt in een leningbureau. Haar baas Jacks overweegt haar promotie, zeer tegen de zin van haar collega, de slijmbal Stu. Op een dag komt een zigeunerin om uitstel van afbetaling vragen, want de politie dreigt haar uit haar huis te zetten. Christine moet de regels van het huis volgen en weigert. In de garage wordt ze aangevallen door de hysterische vrouw, die bezeten lijkt door een bovennatuurlijke kracht. Ze rukt een knoop van Christines jas en spreekt een vloek uit. Samen met haar vriend Clay gaat ze naar een waarzegger, die haar onthult dat ze achtervolgd wordt door een boze geest, de "Lamia"... Ze heeft drie dagen om de vloek ongedaan te maken, anders neemt de Lamia haar mee naar de hel...

Zigeunervloeken in films zijn zeldzaam, maar ze bestaan. "Thinner" van Mick Jackson, een verfilming van een Stephen King verhaal, kwam al met een gelijkaardig en veel origineler verhaal op de proppen. Raimi's film is niet slecht. Hij komt gewoon met niet veel nieuws opdraven. De schrikmomenten zijn voldoende aanwezig, en vooral het opendraaien van de volumeknop draagt bij aan de opspringmomenten. De humor van Raimi is nooit veraf. Sprekende geiten en tandloze oude heksen die aan kinnen zabbelen... het zit erin. En dan komt het voor de hand liggende einde op je af, en stel je vast dat "Drag me to Hell" toch niet zo fantastisch was. Behalve aan Thinner, doet de film ook wat denken aan "Evil Dead" zelf en aan "A Nightmare on Elm Street". Verveelt niet maar is in elk geval geen topper.

Vinny's Rating : 5,5/10

Geen opmerkingen: