woensdag 9 september 2009

The Warlords (2007)


Originele titel : Tau Ming Chong
Regie : Peter Chan
Genre : Oorlog / Drama
Acteurs : Jet Li, Andy Lau, Takeshi Kaneshiro, Jinglei Xu, ...
Meer info : http://www.imdb.com/title/tt0913968/


Met de Chinese film gaat het niet slecht. Ik zat al een heel eind te popelen om "The Warlords" te zien, en eindelijk kwam het er van. Chan maakte een film met epische taferelen die niet voor "Braveheart" onderdoet, en een aantal dramatische wendingen, die de klassieke motieven van op de proef gestelde vriendschappen en verboden liefdes opnieuw boeiend maken.

Het verhaal speelt zich af in het China rond 1860. De Taiping, een religieuze sekte, voert een bloedige oorlog om de keizer van China omver te werpen. Pang Qing-Yun is één van de keizerlijke bevelhebbers, die als enige overlevende van zijn bataljon, aan de dood ontsnapt. Hongerig en uitgeput wordt hij verzorgd door een geheimzinnige vrouw. Hij geneest en vindt zijn toevlucht in een boerendorp en ontmoet er de rovers Zhao en Jiang. De mensen lijden honger. Zhao en Jioang overvallen konvooien voor voedsel. Na Pang getest te hebben, sluiten de drie mannen een bondgenootschap en worden bloedbroeders. Pang ontmoet opnieuw de vrouw die hem verzorgde, en ondanks het feit dat ze de vrouw van Zhao blijkt te zijn, heeft hij een verborgen relatie met haar. De drie mannen herorganiseren een verzetsleger die gesteund wordt door de oversten van Pang, en beginnen een wilde strijd tegen de Taiping. Hun ambitie is niet minder dan het veroveren van Nanking, hun hoofdstad...

Dit is een prachtige film met een Jet Li die onder zijn echte naam speelt (Li Lianjie) en de rol van Pang vertolkt. Het verhaal heeft een goed tempo, en houdt steevast het evenwicht tussen oorlog en actie enerzijds, en drama en romantiek anderzijds. Het wordt nooit teveel van het één of het ander. De beelden zijn bij momenten prachtig, vooral in het tweede deel van de film, met adembenemende kostuums, actiescènes die zelfs de kwaliteit van "Braveheart" halen, al is het camerawerk in die scènes chaotisch, nerveus en gebruikt Chan van die slowmotions, iets waar ik niet zo van hou in actiescènes. Het verhaal hangt, ondanks zijn complexiteit, goed aan elkaar, en bleef na mijn kijkbeurt verder nagalmen. Dit is een film die bewijst dat China goed bezig is, ook met haar cinema. Die bekijk ik ongetwijfeld nog eens opnieuw.

Vinny's Rating : 8,5/10

Geen opmerkingen: