dinsdag 15 september 2009

Shaft (2000)


Regie : John Singleton
Genre : Misdaad / Thriller
Acteurs : Samuel L. Jackson, Vanessa Williams, Jeffrey Wright, Christian Bale, Busta Rhymes,...
Speelduur : 95 min.
Meer info : http://www.imdb.com/title/tt0162650/


De originele versie van Shaft, uit 1971, was een film die typerend was voor die jaren. Blaxploitation heet dit. Shaft emancipeert de zwarte en geeft hem een gelijke sociale positie als de blanke. Omdat Shaft een product van zijn tijd was, was een remake dan ook riskant. Singleton behoudt de vroege funk muziek van Isaac Hayes maar laat zijn film afspelen in de jaren '90, met een John Shaft die de neef is van de John Shaft uit het jaar 1971. Richard Roundtree himself neemt de rol op zich.

Het verhaal is erg klassiek en breit voortdurend voort op het imago van de coole neger, want ook zwarten kunen cool zijn. Shaft is een detective bij de New Yorkse politie die een racistische moord moet onderzoeken. De schuldige is Walter Wade Junior, de zoon van een rijke bouwpromotor. Omdat de borg op een veel te laag bedrag uitkomt, komt Wade vrij en gaat skiën in Zwitserland. De enige getuige van de moord, die een groter gewicht op de veroordeling van Wade zou kunnen betekenen, is Diane Palmieri, de dienster van de bar waar de man vermoord werd. De vrouw is bang van Wade, omdat hij haar bedreigde indien ze haar mond zou opendoen. Wanneer Wade terug is van zijn lange vakantie, zet Shaft hem onmiddellijk gevangen. Hij leert er Peoples Hernandez kennen, een latino delinkwent die een bloeiende drughandel wil opzetten. Wanneer Wade uit de gevangenis komt, huurt hij Peoples in om Palmieri te vermoorden. Shaft moet de gebeurtenissen een stapje voor zijn...

Behalve dat de film 70s muziek op een film van de jaren '90 zet maakt Shaft behoorlijk minder interessant. R&B was beter geweest, ofwel diende Singleton zijn film volledig in de jaren '70 te laten afspelen. Verder is de remake een behoorlijk foute film. Peoples is irritant met zijn accentje, waarin hij alle s'en laat vallen, en Wade, gespeeld door Christian Bale, ziet er nogal knullig uit en krijgt regelmatig op zijn bek. Er hangt nauwelijks een stevig opgebouwd plot in het geheel, en het verhaal neemt voortdurend zijweggetjes die niet meer samenhangen met de initiële moord. Shaft is blaxploitation op zijn slechtst.

Vinny's Rating : 4/10

Geen opmerkingen: