woensdag 29 september 2010

Remember Me (2010)


Regie : Allen Coulter
Genre : Drama
Acteurs : Robert Pattinson, Emily De Ravin, Lena Olin, Chris Cooper, Pierce Brosnan,...
Speelduur : 113 min.

Helemaal niet mis en ondanks de poster is dit niet zo zoetsappig als ik dacht. Aan de oppervlakte vertelt Remember Me een liefdesverhaal tussen twee mensen die uit gebroken gezinnen komen. In een diepere laag is de film een illustratie van het spreekwoordelijke "Carpe Diem".

De eerste scène toont een moeder en haar dochter die op een late metro wachten naar huis. De vrouw wordt door twee delinquenten aangevallen en neergeschoten. Het dochtertje is Ally Craig, dochter van een hardvochtige en wat harteloze politie-agent, die maar al te blij is om aan de beschermende greep van haar vader te ontsnappen wanneer ze een relatie begint met Tyler Hawkins. Hawkins is de zoon van een succesvolle zakenman die echter alles in zijn werk heeft geïnvesteerd en zich op grote afstand bevindt van wat op een familie lijkt. Tyler heeft er niet veel aan, zijn zusje Caroline nog minder. Hij vindt in de relatie de affectie die hij van zijn gezin heeft moeten missen, al is de relatie in feite de vrucht van een weddenschap die hij met een vriend heeft afgesloten en wijselijk verzwijgt voor Ally...

Het romantische verhaaltje is net zo belangrijk als de familiale relaties en het onvermogen om te communiceren tussen de verschillende personages, en omarmt de filosofie dat het leven veel te kort kan zijn om het te laten vergallen door futiliteiten. Nu en dan was de film volhardend in het overdramatiseren van bepaalde zaken, maar kan wel rekenen op goed acteerwerk en een twist die je helemaal niet ziet afkomen en het hele verhaal in een ander daglicht plaatst. Mooie film hoor.

Vinny's Rating : 7/10

zondag 26 september 2010

Kick-Ass (2010)


Regie : Matthew Vaughn
Genre : Actie
Acteurs : Aaron Johnson, Chloe Moretz, Christopher Mintz-Plasse, Nicolas Cage, Mark Strong,...
Speelduur : 117 min

Fantastische film. Ik dacht dat het de zoveelste superhelden film was. Tot mijn verbazing draaide dit wel even anders uit. Man achter dit project is zo goed als onbekende Matthew Vaughn, in het leven de echtgenoot van Claudia Schiffer en regisseur van "Layer Cake" en "Stardust", twee films die ook wel dik meevielen. Vaughn is hiermee een man om in de gaten te houden.

Kick-Ass vertelt het verhaal van Dave Liszewski, een doodgewone nerd die uitblinkt door zijn onopvallendheid. Tot hij op een dag het idee heeft om van een nobody een somebody te worden. Hij schaft zich een groene wetsuit aan en waant zich al een superheld onder de naam Kick-Ass. Zijn eerste pogingen eindigen in het hospitaal maar daarna jaagt hij succesvol enkele kwajongens weg en belandt er een filmpje van zijn daden op YouTube. Zijn krachten blijven wel beperkt. Tijdens een voor hem bijna fatale heldendaad, waarbij hij drugdealers eens wil aanpakken, wordt hij gered door HitGirl en haar vader Big Daddy, die de boel overhoop schieten. De actie wordt echter in de media toegeschreven aan Kick-Ass. De lokale maffiabaas, Frank D'Amico, besluit hem een lesje te leren...

Grappig, cartoonesk en ultra-gewelddadig, zo kun je dit best omschrijven. In de eerste helft houdt het verhaal een lichte bijna komische toon aan, en in de tweede helft wordt het flink wat gewelddadiger. Vaughn schuwt noch bloed noch controverse. Want de recensenten spaarden de film niet, en mikten hun pijlen vooral op de aanwezigheid van Chloe Moretz, pas 11 jaar tijdens het draaien van de film, en die er lustig op losmoordt. Wat moraalridders er over willen denken, je kunt sowieso alles in deze film niet serieus nemen. De comic van Mark Millar krijgt een zeer goede verfilming met enthousiast acteerwerk, flitsende actie en een leuk verhaal. Wat moet je nog meer hebben? Dit is entertainment ten top.


Vinny's Rating : 8,5/10

zaterdag 25 september 2010

The World's Fastest Indian (2005)


Regie : Roger Donaldson
Genre : Roadmovie / Biopic
Acteurs : Anthony Hopkins, Iain Rea, Tessa Mitchell, Aaron Murphy, Anthony Starr,...
Speelduur : 127 min.
Meer info : http://www.imdb.com/title/tt0412080

De biografie van Burt Munroe is de biografie van een man die heel zijn leven geobsedeerd geweest is om sneller te gaan. In zijn werkplaats ontwikkelt hij motoren die hem in staat moeten stellen om snelheidsrecords te breken. Zijn droom : meedoen aan de snelheidswedstrijd van Bonneville, dat plaatsvindt in een zoutvlakte. Hij heeft zijn oude Indian geperfectioneerd tot een ware snelheidsduivel. Ook de man is belangrijk. Een eenvoudige nieuwzeelander die trots is op zijn roots en de mensen charmeert met zijn spontaneiteit. Hij komt voor het eerst in zijn leven in de VS aan en ontdekt een voor hem onbekende wereld, waar alles en iedereen aan een ander tempo leeft. Dit is nu net het mooie aan de film, want de maatschappelijke evolutie is het enige dat Burt Munroe heeft ingehaald.

Dit is een prachtige film en je moet zeker geen automechanieker zijn om hem te kunnen volgen. The World's Fastest Indian is niet volgestouwd met races en technische prietpraat. De film is geschoten op locatie, wat hem erg authentiek maakt. Hopkins speelt hier ook één van zijn leukere rollen. Het zou jammer zijn om de man alleen te blijven onthouden als de kannibaal Hannibal Lecter, terwijl hij in zijn carrière zoveel andere boeiende personages in het leven heeft geroepen. De sympathie waarmee hij zich naar zijn doel begeeft is meteen ook het enige negatieve van de film. Je zou inderdaad het verhaal kunnen verwijten om opzettelijk feelgood te zijn want zowat iedereen in de film is eigenlijk lief en vriendelijk. Ook prachtige shots van die streamliner op dat zoutmeer. Dit is zeker approved by Vinny.

Vinny's Rating : 8,5/10

vrijdag 24 september 2010

Percy Jackson and the Olympians : the Lightning Thief (2010)


Regie : Chris Columbus
Genre : Actie / Fantasy / Komedie
Acteurs : Logan Lerman, Brandon T. Jackson, Alexandra Daddario, Sean Bean,...
Speelduur : 118 min.
Meer info : http://www.imdb.com/title/tt0814255

Ik zie Percy Jackson als niet meer dan een Clash of the Titans voor tieners. De wereld van de Griekse mythen worden naar het heden meegenomen, en dat is aanleiding voor vele avonturen. En wie anders dan Harry Potter regisseur Chris Columbus, verder ook bekend van naieve films als Home Alone en Mrs. Doubtfire, is geschikt om dit te regisseren.

Zeus is niet tevreden. Zijn lichtschicht is gestolen, en hij draagt Poseidon op om de schicht binnen twee weken aan hem terug te bezorgen, zoniet dreigt er oorlog. Zeus verdenkt inderdaad Poseidons half-goddelijke zoon Percy Jackson van de diefstal. Tijdens een museumbezoek wordt de dyslectische Jackson aangevallen door een Furie, die de gedaante van zijn lerares had aangenomen. Zijn vriend Grover vertelt hem dat hij een Halfgod is, en ook zijn leraar blijkt deel uit te maken van de mythologische wereld. Zoals het elke goede halfgod betaamt, moet hij een heldhaftige opleiding krijgen in "Camp Half Blood" dat speciaal opgericht is om halfgoden te trainen. Intussen is ook Hades uit op de schicht, en ontvoert Percy's moeder als ruilmiddel...

Percy Jackson is vaak een verfrissende parodie op Clash of the Titans. Hades als hardrocker, een hypermoderne Medusa, met dodelijke sensualiteit vertolkt door Uma Thurman. Ook enkele extraatjes, zoals dat vijfkoppige monster mochten er best wezen. Het is geen film die zichzelf serieus neemt en alleen al om die reden waardeer ik die ook hoger dan Clash. Dat het de zoveelste "nerd wordt superhero" film is stoorde me hier meer dan de parodiëring en anachronismen, vooral omdat het weeral zo'n Harry Potter-achtig ventje is. Simpel vermaak en niet zo slecht als ik verwachtte.

Vinny's Rating : 6/10

La Linea (2009)


Regie : James Cotten
Genre : Misdaad / Drama
Acteurs : Ray Liotta, Andy Garcia, Esai Morales, Armand Assante, Kevin Gage,...
Speelduur : 95 min.
Meer info : http://www.imdb.com/title/tt1111918

En het leek nog wel interessant, want mafiafilms in Mexico bestaan er nauwelijks. Spijtig genoeg wordt de film om zeep geholpen door rommelig camerawerk, zwakke dialoog en een gedwongen twist. In de eerste plaats is dit een B-film met A-list acteurs, en dat valt behoorlijk tegen.

Mark Shields is een huurmoordenaar die betaald wordt om een drugsbaas te vermoorden van het Salazar kartel in Tijuana, Mexico. De zieke Javier Salazar heeft inderdaad de jonge en ambitieuze gangster Pelon aangesteld om hem op te volgen. Deze verandert de agenda en begint met Afghaanse dealers te onderhandelen over heroine. Shields zoekt een collega op, met wie hij een moordpoging opzet. Ze zijn niet alleen : een groep concurrerende premiejagers is ook op afspraak met goedvinden van de Amerikaanse geheime diensten, en er volgt een shootout...

Waar het schoentje knelt, is vooral de karakterstudie die La Linea is. Verwacht je niet aan rauwe mafia-actie maar aan verwoede pogingen om allerlei personages uit te diepen. Shields wordt geplaagd door schuld, de kartelbaas gaat elke dag naar de kerk om te biechten, een lokaal hoertje zorgt voor een vreemdeling enz. Het draait allemaal meer uit op drama, en de actie die je te zien krijgt is meestal niet goed gefilmd. La Linea is zowat van alles... en helemaal niks.

Vinny's Rating : 4,5/10

La Clef (2007)


Regie : Guillaume Nicloux
Genre : Thriller
Acteurs : Guillaume Canet, Marie Gillain, Thierry Lhermitte, Vanessa Paradis, Josiane Balasko...
Speelduur : 112 min.

Toch even wat duiding geven eerst. "La Clef" maakt deel uit van een trilogie die volledig door Nicloux werd geregisseerd. De vorige films waren "Une Affaire Privée" en "Cette Femme Là". Het is niet het vervolg op vorige twee films, maar zet wel dezelfde 2 personages in beeld, namelijk François Manéri (Lhermitte) en Michèle Varin (Balasko). Wat vreemd is in vergelijking met de twee vorige films, is dat ze enkel in een flashback te zien zijn. Deze film moet het ook van een naar Franse maatstaven indrukwekkende cast hebben die voor mevrouw Johnny Depp een comeback betekende.

Eric Vincent is een dertiger, getrouwd, en die zijn vriendin frustreert, want zij wil kinderen en hij vindt er zich niet klaar voor. Doorheen de film zullen ze verder uit elkaar groeien. Eric krijgt een telefoontje van een onbekende die hem de assen van zijn onbekende vader wil overhandigen. Hier wil hij eerst niks van weten. Overmand door nieuwsgierigheid gaat hij op het voorstel in en ontmoet zo Joseph Arp, die in een ver verleden zijn neergeschoten vader heeft gekend. De film laat ook een ander verhaal zien dat zich dertig jaar geleden afspeelde. Een man wordt verkoold in zijn bed teruggevonden. Hij werd aangevallen door een man met een vlammenwerper. De enquête van rechercheur Varin legt een somber misdaadverhaal voor de dag. De derde verhaallijn gaat over Manéri, een gepensioneerde en terminaal zieke ex-flik, wiens dochter Cécile spoorloos verdwenen is...

De film reikt mondjesmaat flarden van een puzzel aan, dat stilaan het plot blootlegt dat vertrekt uit drie verschillende verhaallijnen. Het hoofdpersonage zinkt in een nachtmerrie bij klaarlichte dag en zoekt de uitgang uit deze waanzin. De verhaalstructuur lijkt sterk op dat van Inarritu's films, behalve dat hier geen echt doel is. La Clef dompelt de kijker vooral onder in een paranoide sfeer en voegt er iets "twisted" aan toe door zijn personages tegen alle logica in te laten handelen (zoals wanneer Eric zijn vrouw voor een tijdje wegstuurt). Toch een vreemde en onconventionele thriller die meer aandacht aan sfeer dan aan verhaal besteed. Ik kon het wel smaken.

Vinny's Rating : 7/10

zondag 19 september 2010

Proof Of Life (2000)


Regie : Taylor Hackford
Genre : Avontuur
Acteurs : Russell Crowe, Meg Ryan, David Morse, Pamela Reed, David Caruso,...
Speelduur : 135 min.
Meer info : http://www.imdb.com/title/tt0228750

Russell Crowe heeft nooit veel succes gehad bij mij. Proof of Life is een voorbeeld van waarom ik zo'n hekel heb aan Crowe. Datzelfde stemgeluid, een irriterende expressie en droog tot vervelens toe. Hackford, toch wel regisseur van het geprezen "The Devil's Advocate" inspireert zich van de ontvoeringen door de FARC in Colombia voor zijn film. Zijn pogingen worden om zeep geholpen door slechte lead rollen van Crowe en Ryan.

Terry Thorne is een huurling die in dienst staat van Luthan Risk International, een verzekeringsmaatschappij die gespecialiseerd is in reddingsoperaties bij ontvoeringen. De openingsscène toont een actie in Tsjetsjenië. Daarna sturen zijn werkgevers hem naar Tecala, in Zuid-Amerika, waar Peter Bowman, een ingenieur die aan de bouw van een stuwdam werkte, werd ontvoerd door guerrillastrijders, de ELT. Thorne neemt contact op met Alice, de vrouw van Peter, en met Peters zuster. Intussen wordt Peter meegenomen naar een kamp, diep in de bergen. ..

Proof of Life wil net iets teveel zijn. Als actiefilm alleen zou dit niet slecht geweest zijn. Hackford betrekt er echter wat psychologisch drama en romance bij, en dat helpt de kwaliteit van de film niet vooruit. De plotse aantrekking tussen Crowe en Ryan is een complete misser die irrelevant is voor het plot. Ryan hoort eigenlijk haar ontvoerde echtgenoot te steunen. Crowe is zoals gezegd erg passief in zijn rol, en ook Ryan bakt er niet veel van. Ze brengt op geen enkel moment energie en levendigheid aan haar personage. Gelukkig bracht Morse nog wat peper in de soep. Enkel de reddingsoperatie op het einde hielp deze zoutloze film nog wat recht. Na afloop bleef ik op mijn honger zitten.

Vinny's Rating : 5/10

Linkeroever (2008)


Regie : Pieter Van Hees
Genre : Thriller
Acteurs : Eline Kuppens, Mathias Schoenaerts, Sien Eggers, Frank Vercruyssen,...
Speelduur : 102 min.
Meer info : http://www.imdb.com/title/tt0940723

Belgische horror : een genre die nog amper uitgeprobeerd werd, met uitzondering van Fabrice Du Welz (Calvaire). Pieter Van Hees zorgt voor een urban legend op de Antwerpse linkeroever en jat nogal onsubtiel elementen uit Japanse horror. Het resultaat ligt wat beneden de verwachtingen en om een andere recensent te citeren waar ik me bij aansluit : "een bizar thriller-drama dat goed begint maar daarna met een bijna hoorbare klik verzinkt in onnozelheid".

Marie is een jonge vrouw die ambities heeft om aan het EK lopen mee te doen. Van de dokter krijgt ze het slechte nieuws dat ze een maand moet rusten. Ze ontmoet kort daarna Bobby, een autoverkoper en ze wordt zijn vriendje. Gefrustreerd door de voortdurende bezorgde aanwezigheid van haar bijgelovige moeder trekt ze bij hem in. Er beginnen vreemde dingen te gebeuren : Marie wordt geplaagd door nachtmerries, spuwt nu en dan bloed uit en verneemt vreemde verhalen over de vorige bewoonster van Bobby's flat, die spoorloos verdwenen is...

De eerste helft van de film bouwt een geloofwaardig kader op en karakteriseert de personages. Marie is een onafhankelijke vechtster en Bobby komt voortdurend over als een wazig en moeilijk grijpbaar personage. Van zodra de bovennatuurlijke elementen eraan komen loopt het mis. Aanvankelijk lukt het nog wel om een occulte en sinistere atmosfeer op te roepen, maar niet om die waar te maken. Seksualiteit en vruchtbaarheid nemen een prominente plaats in. Van Hees regisseerde één van de meest expliciete seks-scènes uit de Vlaamse cinema en gebruikt voortdurend symboliek die op een surrealistische manier naar vruchtbaarheid verwijst. Het is allemaal noch warm noch koud en niet echt een film waar ik heb van kunnen genieten. Daarvoor is het allemaal te gekunsteld en te vaag, en het einde te onnozel voor woorden.

Vinny's Rating : 5,5/10

donderdag 16 september 2010

Solitary Man (2009)

Regie : Brian Koppelman / David Levien
Genre : Drama
Acteurs : Michael Douglas, Susan Sarandon, Danny DeVito, Imogen Poots, Jenna Fischer,...
Speelduur : 90 min
Meer info : http://www.imdb.com/title/tt1294213

Michael Douglas speelt niet veel films meer. Persoonlijke familiale drama's en een kankerdiagnostiek hebben hem de jongste tijden thuis gehouden. Binnenkort is hij te bewonderen in "Wall Street : Money never Sleeps" van Oliver Stone. Tussendoor speelde hij dit drama met droge humor over een man die niet wil verouderen. Solitary Man ging bijna onopgemerkt voorbij.

De automagnaat Ben krijgt slecht nieuws te horen over zijn gezondheid, en gaat weg van zijn vrouw. Hij wil het onderste uit de kan halen, en beseft dat hij nog moet profiteren van de dagen die hem gegund zijn. Hij gaat onder andere met de 18-jarige dochter van zijn rijke minnares naar bed, en licht zijn werkgever op. Zijn leven ontspoort door zijn gebrek aan ernst, en hij dreigt de mensen die om hem geven één voor één te verliezen. In de eerste plaat zijn dochter, die het moeilijk heeft met dat onverantwoordelijke gedrag...

Critici hebben zich over het algemeen positief uitgesproken over Douglas' prestatie als een zakenman die vecht tegen zijn verouderingsproces. Maar jonge meisjes in bed lullen, en meegaan op fuiven past helemaal niet meer bij zijn leeftijd. Hij heeft zijn leven niet meer onder controle, en hij komt eerder komisch zielig over. Douglas blijft een hemelse acteur en geeft het personage van Ben Kelman mooi vorm. Het onvolwassen gedrag van die man ontlokte me soms een glimlach, en de manier waarop hij een verbitterde eenzaat wordt zorgde voor ernstige momenten. Je moet ervan kunnen genieten; ik vond het een best verteerbare film. Danny De Vito, al lang niet meer op het scherm, speelt hier nog eens een rolletje als één van de enige mensen, die nog een positieve invloed hebben op Kelman.

Vinny's Rating : 6/10

zondag 12 september 2010

My Name Is Khan (2010)


Regie : Karan Johar
Genre : Drama
Acteurs : Shahrukh Khan, Kajol, Jimmy Shergill, Yuvan Makaar, Zarina Wahab,...
Speelduur : 154 min.
Meer info : http://www.imdb.com/title/tt1188996

Na het succes van Slumdog Millionaire lijkt de Bollywood film een iets breder bereik te krijgen. Regisseur Karan Johar breekt grenzen met het drama My Name is Khan, dat eveneens grappige momenten bevat. Eigenlijk is het niet veel meer dan een Forrest Gump variant, die ook hier heel handig in elkaar werd geknutseld.

Rizwan Khan, een Indische moslim, lijdt aan Alzheimer al sinds hij kind was. Hij had het geluk om door een liefdevolle moeder opgevoed te worden, en kon door haar aanmoedigingen bepaalde talenten ontwikkelen, zoals het herstellen van eender welk toestel. De aandacht die zijn moeder hem altijd gaf, wekte de jaloersheid op van zijn broer Zakir. Wanneer moeder Khan overlijdt, staat Rizwan alleen; hij begeeft zich naar de Verenigde Staten, waar Zakir inmiddels getrouwd is en een succesvolle zaak heeft opgericht. De emotionele band tussen hen blijft broos en afstandelijk. Rizwan gaat voor zijn broer werken als vertegenwoordiger en ontmoet in een kapsalon Mandira, een hindoeistische vrouw met een kind uit een eerder huwelijk, Sam. Mandira raakt gecharmeerd door de naieve gevoeligheid van Rizwan en trouwen. Ze zijn gelukkig tot de 9-11 aanslagen. Die hebben als gevolg dat de moslimbevolking gestigmatiseerd en gemarginaliseerd worden. Een dramatische gebeurtenis zal Rizwan en Mandira uit elkaar halen...

Dat is een erg goed in elkaar gestoken film. Autisme is niet het thema van de film. Het is vooral een film die oproept naar verdraagzaamheid en etnische vooroordelen met de vinger wijst. Het grootste deel van het verhaal omhelst de recente geschiedenis van de USA, vanaf 9-11. Ze brengen die boodschap van tolerantie over met pakkende en duidelijke beelden. Het acteerwerk is top, je ziet vaak onvergetelijke beelden en natuurlijk ook het Bollywood sentiment en een tikkeltje onrealisme. Gelukkig wordt dit allemaal niet te veel door de strot geduwd. Het verhaal was meer dan eens grappig en de personages zijn "larger than life". Er zit ook drama in verwerkt doch de emo-factor is niet hoger dan in andere gelijksoortige drama's. Een prima film die in gevaarlijk vaarwater komt en toch verrassend neutraal blijft.

Vinny's Rating : 9/10

zaterdag 11 september 2010

Inception (2010)

Regie : Christopher Nolan
Genre : Thriller
Acteurs : Leonardo DiCaprio, Joseph Gordon-Levitt, Ellen Page, Ken Watanabe,...
Speelduur : 148 min.
Meer info : http://www.imdb.com/title/tt1375666

Inception, de labyrinthische thriller van Christopher Nolan (Memento, The Dark Knight) is zonder twijfel de meest spraakmakende thriller van het jaar. Het publiek houdt van complexiteit en van films die een onduidelijke scheidingslijn aanbrengen tussen realiteit en droom. Want hierover gaat Nolans film. In wezen is het een bedrijfsthriller met een eenvoudig verhaal. Laat je evenwel niet voor de gek houden want de bedoelingen van de film gaan veel verder. Inception is een multi-interpretabele film geworden.

Dom Cobb is een dief, een man die andermans geheugen kan binnendringen om er gedachten te stelen. Hij is een begeerd bedrijfsspion die ingehuurd wordt om ingewikkelde klussen op te knappen. Terzelfdertijd is hij ook een internationaal vluchteling. Saito, een Japans industrieel, wil hem een nieuwe job toevertrouwen. De man heeft een concurrent, Fischer, die op sterven ligt. Het volledige conglomeraat gaat over naar zijn zoon Robert, die daardoor een onoverwinnelijk monopolie zal vestigen. Saito wil dat Cobb in Robert Fischers hoofd een idee inplant, waardoor hij de beslissing gaat nemen om zijn imperium op te delen. Aan dit centrale plot hangt dan nog een soort flashback-zijplot, waarin Mal, de vroegere vrouw van Cobb, een rol speelt. Mal pleegde zelfmoord en komt vaak tussen in de operaties die Cobb uitvoert, met de bedoeling hem te hinderen. Ze is een projectie van zijn geest, die de lijn tussen droom en realiteit verder in verwarring brengt. Want dat is het ultieme gevaar van de volledige operatie : geloven dat de droomwereld een realiteit is en hersendood worden. Via zijn mentor stelt hij een team specialisten samen bestaande uit een architecte, Ariadne, die de droom moet ontwerpen en twee handlangers die meehelpen om in het sterk gebarricadeerde brein van Fischer te door te dringen... De Inceptie operatie zal in drie niveaus gebeuren.

Is de film volledig een droom, of enkel partieel? Het geeft stof tot hevige discussies die ik hier niet zal beginnen. Nolan schept een wereld met eigen logica, die de betekenis van het verhaal in bepaalde richtingen duwt en ons dan weer doet nadenken of we het wel begrepen hebben. Cruciaal voor het begrijpen van de film is de dynamiek van het fenomeen "dromen in dromen" en de relatie Mal-Cobb. Het is niet erg om verward te zijn, het is Nolans bedoeling om de verstandelijke vermogens op de proef te stellen. Hij is veeleisend en vertaalt zijn verhaal op blockbuster-schaal. Er zijn ook minpunten. Sommige acteurs (zoals Ellen Page) blijven op de achtergrond en fungeren teveel als pionnen in Nolans visionaire wereld. Nolan is teveel bezig met bombastische cinema en vergeet soms om zijn personages wat meer ruimte te geven. Er zat heel wat origineels in. Voor mij was het niet de bioscoopervaring bij uitstek : de actiescènes kregen me niet mee en bleven spanningsloos, terwijl het einde een betere afwerking miste.

Vinny's Rating : 7/10

woensdag 8 september 2010

Anonyma - Eine Frau in Berlin (2008)


Regie : Max Färberböck
Genre : Oorlogsdrama
Acteurs : Nina Hoss, Yevgueni Sidikhin, Juliane Köhler, Rudiger Vogler,...
Speelduur : 131 min.

Oorlog draait voor de gewone burger om overleven. Voor de vrouw in oorlogstijd is dat zeker het geval, zo vertelt het boek uit 1959 van een anoniem gebleven vrouw, die tijdens de oorlog herhaaldelijk verkracht werd door de Russen en een opportuniteitskeuze maakte om zich erdoor te sjacheren. Het verhaal vangt aan met de bevrijding van Berlijn in 1945. De Duitsers zijn vastgemodderd op fronten waar de overwinning onhaalbaar is geworden en in de stad zijn alleen maar vrouwen, kinderen en bejaarden te vinden. De Russen bezetten de stad en de Duitse achtergeblevenen schuilen in kelders uit vrees om vermoord te worden. Ze worden vlug gevonden, en heel wat vrouwen worden verkracht. Anonyma is één van hen. Haar man, een schrijver, is naar het front. Om zichzelf tegen te brutaliteiten te beschermen begint ze een relatie met Andrei Rybkin, een officier, die haar enige bescherming biedt, hoewel de relatie soms gespannen en soms teder is. De man schippert tussen zijn gevoelens en zijn loyauteit aan zijn land, die in twijfel getrokken wordt door zijn mensen. Vreemd genoeg is de relatie een element die stabiliteit brengt in de directe omgeving... Maar wat zal er gebeuren wanneer haar man terugkeert?

Anonyma is hiermee een vrij uitdagende film, omdat je gevoelens aangesproken worden om medelijden op te brengen met de Duitsers. Het schetst een hoofdstuk die jaren onbespreekbaar bleef. Verkrachting was een uitermate efficiënt wapen, want het sociale weefsel van de samenleving werd ermee aangetast (relaties, vriendschappen). Färberböck gaat een feministische invalshoek niet uit de weg : Anonyma kiest voor de diplomatieke weg een relatie met de vijand en overleeft met haar lichaam en haar vaardigheden. Niet dat ze het met volle zin deed, maar alles was goed om te overleven. Wat nog het meest verbijstert, is dat ze oprecht gevoelens heeft voor de Russische majoor en je zou kunnen aan een Stockholm-syndroom in oorlogstijd denken. Färberböck zorgt voor een deprimerend psychologisch portret van die vrouw en wordt terzelfdertijd nergens brutaal noch goedkoop. Hij beeldt de oorlog uit zonder franjes en zonder de personages in te delen als "goed" of "slecht". Alleen jammer dat er net dat beetje peper ontbreekt wat de film onvergetelijk maakt. Prachtige rol van Nina Hoss in ieder geval en beklijvende muziek van Zbigniew Preisner.

Vinny's Rating : 7/10

zondag 5 september 2010

The Ghost Writer (2010)


Regie : Roman Polanski
Genre : Thriller / Drama
Acteurs : Ewan McGregor, Kim Cattrall, Pierce Brosnan, Olivia Williams, Timothy Hutton,...
Speelduur : 128 min.
Meer info : http://www.imdb.com/title/tt1139328

De gerechtelijke perikelen weerhielden Polanski er niet van om tussendoor nog eens The Ghost Writer te filmen, een sfeervolle, nevelige politieke thriller waar uiterlijke schijn bedriegt. Sterker nog, hij kreeg er meteen gratis reclame voor. Hij houdt er de spanning in tot het einde en bekijkt alles vanuit het standpunt van de schrijver.

Een onopvallende ambitieuze schrijver wordt ingehuurd om de autobiografie te schrijven van een politicus, Adam Lang, een vroegere premier die onder vuur staat voor het illegaal uitleveren aan de US van vermeende terroristen. Hij wordt uitgenodigd op zijn domein op een afgelegen eiland en maakt er kennis met zijn vrouw Ruth en de protocollaire staf die geleid wordt door Amelia. Wanneer hij begint met het schrijven van de tekst, ontdekt hij documentatiemateriaal van de vorige ghostwriter (die in het begin van de film dood terug werd gevonden op het strand). Hoe meer de ghostwriter ontdekt over Lang, hoe bedreigder hij zich voelt, want zou er geen verband bestaan tussen de ontdekkingen van zijn voorganger en zijn moord?

Polanski zorgt, net als in "Frantic", voor een geslaagde paranoide sfeer, want zolang de ghostwriter niet weet hoe het hele verhaal in elkaar zit, kan hij niemand vertrouwen. Als kijker voel je aan dat er een klem rond hem dicht aan het gaan is. De setting van het afgelegen kale eiland zorgt voor een kil gevoel van isolatie. Het verhaal komt pas laat van de grond en de knopen ontwarren zich ver in de film. Degenen die een bedreiging vormen blijven in de schaduw. De sfeer roept Hitchcock op, al draagt deze film verhaaltechnisch een duidelijke Polanski stempel (Britse humor, opgehouden spanning). Een goede prestatie van McGregor en Olivia Williams.

Vinny's Rating : 7/10

Of Unknown Origin (1983)


Regie : George Pan Cosmatos
Genre : Horror
Acteurs : Peter Weller, Jennifer Dale, Shannon Tweed, Maury Chaykin,...
Speelduur : 89 min.
Meer info : http://www.imdb.com/title/tt0086036

Na Jaws werd de bioscoopganger meer dan een decennium lang overspoeld door horrorfilms die kwaadaardige dieren in beeld zetten. Je kunt het zo gek niet bedenken... ook de huisrat werd niet gespaard en als een intelligente levensvorm voorgesteld in "Of Unknown Origin".

Bart Hughes heeft een heel normaal leventje met vrouw, 2 kinderen en een goede job met promotievooruitzichten. Wanneer vrouw en kinderen het huis verlaten voor een korte vakantie bij de grootouders, blijft Bart achter om verder aan een project te werken, en is zich er niet van bewust dat een onwelkome inwoner zich in de kelder heeft gevestigd. Eén van hen moet wijken, en het is nog niet zeker dat het de rat is...

Het klinkt weer onorigineel, en toch... het was een film met enkele enge en spannende momenten. Het gaat ook helemaal over-the-top op het einde wanneer hij van zijn huis een waar slagveld maakt. De rat zelf is in beeld gebracht met veel close-ups. Het einde zat me ook wel wat dwars. Als tussendoortje is dit nog niet eens zo slecht...

Vinny's Rating : 5,5/10

vrijdag 3 september 2010

Mystic Pizza (1988)


Regie : Donald Petrie
Genre : Komedie / Drama
Acteurs : Annabeth Gish, Julia Roberts, Lili Taylor, Vincent Phillip D'Onofrio, Adam Storke,...
Speelduur : 104 min.
Meer info : http://www.imdb.com/title/tt0095690

Mystic Pizza is fantastisch, zelfs bij deze tweede kijkbeurt. Als feelgoodfilm steekt hij met kop en schouders uit boven andere genrefilms. Het prachtige samenspel van Gish-Roberts-Taylor is ongetwijfeld het beste wat hier te zien valt. Voor drie actrices die op dat moment nauwelijks bekend waren was dat een mooie prestatie. De carrière van Roberts is iedereen wel bekend. Gish daarentegen mocht in de late jaren '90 Scully spelen als vervangster van Gillian Anderson, maar was vooral als TV-actrice te zien. Taylor speelt vooral kleinere rollen.

Verhaaltje speelt zich af in Mystic, een vissersdorpje dat bevolkt wordt door afstammelingen van ingeweken Portugezen. Daar leven de Araujo zussen en hun vriendin Jojo, die stilaan volwassen worden. Ze werken als serveerster in de lokale pizzatent uitgebaat door Leona. Jojo laat haar vriend op hun huwelijk in de kou staan uit onzekerheid. Hoewel ze van Bill houdt, weerhoudt het vooruitzicht van een routineleventje haar om te trouwen. Daisy, de flapuit van de Araujo zussen, heeft heel wat vriendjes gehad en is nu verliefd op de rijke Charles Windsor, een yuppie die rondrijdt met een Porsche. Ze is er zeker van dat ze de man van haar leven heeft ontmoet. Kat, de jongste is ook de slimste van de drie. Ze heeft plannen om aan de unief te gaan studeren en gaat als bijverdienste babysitten bij een leraar wiens vrouw voor een tijd van huis is. Tussen de twee komt een romance tot stand.

De drie verhaallijnen worden boeiend verteld en de band tussen de drie vrouwen was bij momenten prachtig en geloofwaardig weergegeven. Mijn voorkeur gaat naar het verhaaltje met Gish. Emotionele momenten en grappige situaties wisselen elkaar aan sneltempo af. Je leeft mee met die toffe meiden en voelt ook met hen mee. Dit waren personages om wie ik oprecht gaf en dat is sterk om zo'n effect te kunnen bereiken. De film is een greep uit het leven van, met zijn vreugdes en zijn verdriet. Zeer sterke film waar ik niks negatiefs over kan zeggen.

Vinny's Rating : 9/10

Electra Glide in Blue (1973)

Regie : James William Guercio
Genre : Drama / Thriller
Acteurs : Robert Blake, Mitch Ryan, Billy Green Bush, Jeanine Riley,...
Speelduur : 114 min.
Meer info : http://www.imdb.com/title/tt0070022

Nogal een vreemde eend in de bijt deze sarcastische en anticonformistische thriller die uitgebeeld wordt tegen de achtergrond van de hippie-subcultuur. John Wintergreen is een zwaantje, vriendelijk en welbespraakt, die op zijn moto de eenzame banen van Arizona afschuimt op zoek naar overtreders. Hij heeft ambities om hogerop te raken en detective te worden. Nu en dan krijgt hij het gezelschap van "Zipper", die nogal verveeld en ruziënd is. In die lange momenten lezen ze comics. Hun saaie routine wordt doorbroken door een gekke oude man die door de woestijn waggelt. De ontmoeting leidt hen naar een afgelegen hut waar ze het lijk ontdekken van een man die naar vermoeden zelfmoord pleegde. Enkel Wintergreen raakt ervan overtuigd dat het om moord gaat. Hij wordt in zijn theorieën bijgestaan door een detective, Harve Poole. Wintergreen leeft zich enthousiast in in zijn rol als rechercheur. Het duurt niet lang voor er spanningen opkomen : meningsverschillen over de moord en het bezit van drugs door een groep hippies ...

Electra Glide heeft een onmiskenbare zweverige 70s stijl met momenten die erg uplifting zijn, zoals dat rare einde. De sarcastische toon van de film ontging me niet : Guercio serveert zijn definitie van het zwaantje : klein mannetje met een metershoog ego, een niet in te tomen libido, een ambitie die hij door zijn beperkte IQ niet kan waarmaken en genietend van macht wanneer hij die in handen krijgt. Het is duidelijk dat Guercio een hekel aan wetsdienaars moest hebben. De eerste helft van de film valt goed mee en dan zakt het eventjes in alvorens zich terug te hervatten op het einde. Wie graag films ziet die zowat aan alle stijlen een beetje raken zal deze misschien wel leuk vinden.

Vinny's Rating : 7/10