vrijdag 3 september 2010

Mystic Pizza (1988)


Regie : Donald Petrie
Genre : Komedie / Drama
Acteurs : Annabeth Gish, Julia Roberts, Lili Taylor, Vincent Phillip D'Onofrio, Adam Storke,...
Speelduur : 104 min.
Meer info : http://www.imdb.com/title/tt0095690

Mystic Pizza is fantastisch, zelfs bij deze tweede kijkbeurt. Als feelgoodfilm steekt hij met kop en schouders uit boven andere genrefilms. Het prachtige samenspel van Gish-Roberts-Taylor is ongetwijfeld het beste wat hier te zien valt. Voor drie actrices die op dat moment nauwelijks bekend waren was dat een mooie prestatie. De carrière van Roberts is iedereen wel bekend. Gish daarentegen mocht in de late jaren '90 Scully spelen als vervangster van Gillian Anderson, maar was vooral als TV-actrice te zien. Taylor speelt vooral kleinere rollen.

Verhaaltje speelt zich af in Mystic, een vissersdorpje dat bevolkt wordt door afstammelingen van ingeweken Portugezen. Daar leven de Araujo zussen en hun vriendin Jojo, die stilaan volwassen worden. Ze werken als serveerster in de lokale pizzatent uitgebaat door Leona. Jojo laat haar vriend op hun huwelijk in de kou staan uit onzekerheid. Hoewel ze van Bill houdt, weerhoudt het vooruitzicht van een routineleventje haar om te trouwen. Daisy, de flapuit van de Araujo zussen, heeft heel wat vriendjes gehad en is nu verliefd op de rijke Charles Windsor, een yuppie die rondrijdt met een Porsche. Ze is er zeker van dat ze de man van haar leven heeft ontmoet. Kat, de jongste is ook de slimste van de drie. Ze heeft plannen om aan de unief te gaan studeren en gaat als bijverdienste babysitten bij een leraar wiens vrouw voor een tijd van huis is. Tussen de twee komt een romance tot stand.

De drie verhaallijnen worden boeiend verteld en de band tussen de drie vrouwen was bij momenten prachtig en geloofwaardig weergegeven. Mijn voorkeur gaat naar het verhaaltje met Gish. Emotionele momenten en grappige situaties wisselen elkaar aan sneltempo af. Je leeft mee met die toffe meiden en voelt ook met hen mee. Dit waren personages om wie ik oprecht gaf en dat is sterk om zo'n effect te kunnen bereiken. De film is een greep uit het leven van, met zijn vreugdes en zijn verdriet. Zeer sterke film waar ik niks negatiefs over kan zeggen.

Vinny's Rating : 9/10

Geen opmerkingen: