zondag 19 september 2010

Linkeroever (2008)


Regie : Pieter Van Hees
Genre : Thriller
Acteurs : Eline Kuppens, Mathias Schoenaerts, Sien Eggers, Frank Vercruyssen,...
Speelduur : 102 min.
Meer info : http://www.imdb.com/title/tt0940723

Belgische horror : een genre die nog amper uitgeprobeerd werd, met uitzondering van Fabrice Du Welz (Calvaire). Pieter Van Hees zorgt voor een urban legend op de Antwerpse linkeroever en jat nogal onsubtiel elementen uit Japanse horror. Het resultaat ligt wat beneden de verwachtingen en om een andere recensent te citeren waar ik me bij aansluit : "een bizar thriller-drama dat goed begint maar daarna met een bijna hoorbare klik verzinkt in onnozelheid".

Marie is een jonge vrouw die ambities heeft om aan het EK lopen mee te doen. Van de dokter krijgt ze het slechte nieuws dat ze een maand moet rusten. Ze ontmoet kort daarna Bobby, een autoverkoper en ze wordt zijn vriendje. Gefrustreerd door de voortdurende bezorgde aanwezigheid van haar bijgelovige moeder trekt ze bij hem in. Er beginnen vreemde dingen te gebeuren : Marie wordt geplaagd door nachtmerries, spuwt nu en dan bloed uit en verneemt vreemde verhalen over de vorige bewoonster van Bobby's flat, die spoorloos verdwenen is...

De eerste helft van de film bouwt een geloofwaardig kader op en karakteriseert de personages. Marie is een onafhankelijke vechtster en Bobby komt voortdurend over als een wazig en moeilijk grijpbaar personage. Van zodra de bovennatuurlijke elementen eraan komen loopt het mis. Aanvankelijk lukt het nog wel om een occulte en sinistere atmosfeer op te roepen, maar niet om die waar te maken. Seksualiteit en vruchtbaarheid nemen een prominente plaats in. Van Hees regisseerde één van de meest expliciete seks-scènes uit de Vlaamse cinema en gebruikt voortdurend symboliek die op een surrealistische manier naar vruchtbaarheid verwijst. Het is allemaal noch warm noch koud en niet echt een film waar ik heb van kunnen genieten. Daarvoor is het allemaal te gekunsteld en te vaag, en het einde te onnozel voor woorden.

Vinny's Rating : 5,5/10

Geen opmerkingen: