zondag 12 september 2010

My Name Is Khan (2010)


Regie : Karan Johar
Genre : Drama
Acteurs : Shahrukh Khan, Kajol, Jimmy Shergill, Yuvan Makaar, Zarina Wahab,...
Speelduur : 154 min.
Meer info : http://www.imdb.com/title/tt1188996

Na het succes van Slumdog Millionaire lijkt de Bollywood film een iets breder bereik te krijgen. Regisseur Karan Johar breekt grenzen met het drama My Name is Khan, dat eveneens grappige momenten bevat. Eigenlijk is het niet veel meer dan een Forrest Gump variant, die ook hier heel handig in elkaar werd geknutseld.

Rizwan Khan, een Indische moslim, lijdt aan Alzheimer al sinds hij kind was. Hij had het geluk om door een liefdevolle moeder opgevoed te worden, en kon door haar aanmoedigingen bepaalde talenten ontwikkelen, zoals het herstellen van eender welk toestel. De aandacht die zijn moeder hem altijd gaf, wekte de jaloersheid op van zijn broer Zakir. Wanneer moeder Khan overlijdt, staat Rizwan alleen; hij begeeft zich naar de Verenigde Staten, waar Zakir inmiddels getrouwd is en een succesvolle zaak heeft opgericht. De emotionele band tussen hen blijft broos en afstandelijk. Rizwan gaat voor zijn broer werken als vertegenwoordiger en ontmoet in een kapsalon Mandira, een hindoeistische vrouw met een kind uit een eerder huwelijk, Sam. Mandira raakt gecharmeerd door de naieve gevoeligheid van Rizwan en trouwen. Ze zijn gelukkig tot de 9-11 aanslagen. Die hebben als gevolg dat de moslimbevolking gestigmatiseerd en gemarginaliseerd worden. Een dramatische gebeurtenis zal Rizwan en Mandira uit elkaar halen...

Dat is een erg goed in elkaar gestoken film. Autisme is niet het thema van de film. Het is vooral een film die oproept naar verdraagzaamheid en etnische vooroordelen met de vinger wijst. Het grootste deel van het verhaal omhelst de recente geschiedenis van de USA, vanaf 9-11. Ze brengen die boodschap van tolerantie over met pakkende en duidelijke beelden. Het acteerwerk is top, je ziet vaak onvergetelijke beelden en natuurlijk ook het Bollywood sentiment en een tikkeltje onrealisme. Gelukkig wordt dit allemaal niet te veel door de strot geduwd. Het verhaal was meer dan eens grappig en de personages zijn "larger than life". Er zit ook drama in verwerkt doch de emo-factor is niet hoger dan in andere gelijksoortige drama's. Een prima film die in gevaarlijk vaarwater komt en toch verrassend neutraal blijft.

Vinny's Rating : 9/10

Geen opmerkingen: