vrijdag 24 september 2010

La Clef (2007)


Regie : Guillaume Nicloux
Genre : Thriller
Acteurs : Guillaume Canet, Marie Gillain, Thierry Lhermitte, Vanessa Paradis, Josiane Balasko...
Speelduur : 112 min.

Toch even wat duiding geven eerst. "La Clef" maakt deel uit van een trilogie die volledig door Nicloux werd geregisseerd. De vorige films waren "Une Affaire Privée" en "Cette Femme Là". Het is niet het vervolg op vorige twee films, maar zet wel dezelfde 2 personages in beeld, namelijk François Manéri (Lhermitte) en Michèle Varin (Balasko). Wat vreemd is in vergelijking met de twee vorige films, is dat ze enkel in een flashback te zien zijn. Deze film moet het ook van een naar Franse maatstaven indrukwekkende cast hebben die voor mevrouw Johnny Depp een comeback betekende.

Eric Vincent is een dertiger, getrouwd, en die zijn vriendin frustreert, want zij wil kinderen en hij vindt er zich niet klaar voor. Doorheen de film zullen ze verder uit elkaar groeien. Eric krijgt een telefoontje van een onbekende die hem de assen van zijn onbekende vader wil overhandigen. Hier wil hij eerst niks van weten. Overmand door nieuwsgierigheid gaat hij op het voorstel in en ontmoet zo Joseph Arp, die in een ver verleden zijn neergeschoten vader heeft gekend. De film laat ook een ander verhaal zien dat zich dertig jaar geleden afspeelde. Een man wordt verkoold in zijn bed teruggevonden. Hij werd aangevallen door een man met een vlammenwerper. De enquête van rechercheur Varin legt een somber misdaadverhaal voor de dag. De derde verhaallijn gaat over Manéri, een gepensioneerde en terminaal zieke ex-flik, wiens dochter Cécile spoorloos verdwenen is...

De film reikt mondjesmaat flarden van een puzzel aan, dat stilaan het plot blootlegt dat vertrekt uit drie verschillende verhaallijnen. Het hoofdpersonage zinkt in een nachtmerrie bij klaarlichte dag en zoekt de uitgang uit deze waanzin. De verhaalstructuur lijkt sterk op dat van Inarritu's films, behalve dat hier geen echt doel is. La Clef dompelt de kijker vooral onder in een paranoide sfeer en voegt er iets "twisted" aan toe door zijn personages tegen alle logica in te laten handelen (zoals wanneer Eric zijn vrouw voor een tijdje wegstuurt). Toch een vreemde en onconventionele thriller die meer aandacht aan sfeer dan aan verhaal besteed. Ik kon het wel smaken.

Vinny's Rating : 7/10

Geen opmerkingen: