dinsdag 21 juli 2009

17 Again (2008)

Regie : Burr Steers
Genre : Komedie
Acteurs : Zac Efron, Leslie Mann, Thomas Lennon, Matthew Perry,...
Speelduur : 102 min.
Meer info : http://www.imdb.com/title/tt0974661/


Deze komedie richt zich vooral naar een puberpubliek, en slaagt er ook in om die met de nodige bekommernissen van de doorsnee-teenager te bereiken. Zelfvertrouwen, eerste liefde, party's, ... het komt allemaal aan bod. De film is een hulde aan de mooiste tijd van ons leven. De schoolkomedie is een genre die zichzelf elk decennium vernieuwt. Zoals "The Breakfast Club" in de jaren '80 het genre definieerde, staat "17 Again" synoniem voor de jeugd van tegenwoordig.

Mike O'Donnell is getrouwd met zijn jeugdliefde Scarlett, en ze hebben twee kinderen, Alex, een nerdy mannetje, en Maggie, die allesbehalve op dezelfde golflengte zit als haar vader. Wat Mike betreft, zijn carrière wil maar niet doorbreken en hij staat op scheiden met zijn vrouw. Met bitterheid beseft hij dat hij de laatste 20 jaar alles verwaarloosd heeft waar hij om gaf. En als er nu eens een tweede kans zou bestaan om alles opnieuw te beginnen? Het vleugje magie komt er met een vreemde conciërge, die hem terug in het lichaam van een 17-jarige tovert. Aan school zit hij samen met zijn eigen kinderen, en ontdekt dat Maggie verliefd is op de bullebak van de school, en dat Alex een bedeesde jongen is met een talent voor basket en met een oogje op de cheerleader teamleidster. De enige die Mike's geheim kent is zijn beste vriend Ned Gold, een steenrijke weirdo, die er alles aan zal doen om de directrice van de school, juffrouw Masterson, te versieren...

Volwassenen zullen deze film met een glimlach bekijken. Naar "17 Again" kijken is als in de spiegel van het verleden kijken. Regisseur Steers weet wat er zich in de geest van pubers afspeelt : denken aan liefjes, de competitiegeest in de schoolsport, fuifjes. Het zit er allemaal in, en ongetwijfeld zal iedereen eens aan die emanciperende periode terugdenken. Toch zijn er ook een aantal storende elementen aan die film. Hoe kan het nu dat zelfs zijn kinderen Mike niet herkennen. Uit foto-albums weet toch iedereen hoe zijn ouders eruit zagen toen ze jong waren? Steers vond het ook nodig om weliswaar met humor, maar ook met een soort misplaatste moraal, in de richting van een bijna-incest insinuatie te gaan tussen Mike en zijn dochter. Om dan nog maar niet te spreken over de dubieuze aantrekkingskracht van jongere mannen op oudere vrouwen. "17 Again" is een film die amuseert, die meestal positief overkomt, maar zijn boodschap niet goed kan overbrengen. Waar het foutgelopen is met Mikes vrouw, komt over als een flauw motief in het verhaal en komt onduidelijk over naar de kijker.

Vinny's Rating : 5,5/10

Geen opmerkingen: