donderdag 23 juli 2009

Sunshine (2007)

Regie : Danny Boyle
Genre : Science-Fiction
Acteurs : Cillian Murphy, Cliff Curtis, Michelle Yeoh, Rose Byrne,...
Speelduur : 108 min.
Meer info : http://www.imdb.com/title/tt0448134/

Dit is SF voor SF-liefhebbers, die niet aan komt draven met aliens, space-opera en kitscherige effecten. Wie zijn science-fiction portie graag semi-wetenschappelijk, spiritueel getint en gevuld met opmerkelijke beelden wil, zit hier wel goed.

2057. Een team van zeven technici en wetenschappers wordt met de Icarus II naar de zon gestuurd. De zon is inmiddels een uitdovende ster aan het worden, en dat is bedreigend voor de Aarde, die afdaalt in een permanente ijstijd. De Icarus heeft als opdracht om een gigantische bom in de kern van de zon te droppen. Robert Capa is de ingenieur die het object kan bedienen. Het is niet de eerste expeditie die de poging daartoe doet. De eerste Icarus verdween spoorloos. Ook Icarus II wordt niet van tegenslag bespaard : een technicus, Trey vergat het zonnescherm in de goede positie in te stellen, zodat het ruimteschip blootgesteld wordt aan de vernietigende radiaties van de zon. In de daaropvolgende corrigerende operatie wordt de zuurstoftuin in vuur gezet, waardoor de overleving van het volledige team niet meer gegarandeerd wordt. En tot slot vinden ze het eerste Icarus schip terug...

Boyle was duidelijk meer geïnspireerd door films als "Solaris" van Tarkovsky en "Silent Running" van Trumbull dan de space-opera van Lucas, maar er zitten ook elementen uit "Event Horizon" in zijn werk vervat. Het is opwindend om te zien in wat voor wetenschappelijk verklaarbare situaties de astronauten verwikkeld raken. Of tenminste aannemelijke situaties. Puristen zullen verkondigen dat "Sunshine" misschien toch niet zo kosher is op sommige vlakken. Het speelt geen rol : logica is geen goede leidraad in een science-fiction film. Vooral omdat Boyle ons meer de filosofisch-spirituele kant op leidt. De zon wordt als de bron van alle leven voorgesteld. De leider van de eerste expeditie, Pinbacker, voelde zich "in de nabijheid van God" en ook op het einde laat de visie van Boyle en Alex Garland niet aan duidelijk te wensen over. Het is geen vernieuwende visie, daar Kubrick die met "2001" al veel dieper heeft uitgewerkt, maar ze is wel relevant in een film waar de mens en de immensiteit van de ruimte naast elkaar gezet worden. De visuals zijn schitterend : soms is het idee al voldoende om een SF-film waardevol te maken. De zuurstoftuin mag dan uit "Silent Running" gehaald worden, de goudkleurige ruimtepakken, het zonneschild en de digitale weergaves van de zon prikkelen de fantasie meer dan eens en maken er toch wel een bijzondere filmervaring van die ook erg spannend is. "Sunshine" is de verfilmde droom over reizen naar de zon. Wat Boyle betreft, die bewijst nog maar eens dat hij tot de meest aparte regisseurs behoort.


Vinny's Rating : 8/10

Geen opmerkingen: