zondag 19 juli 2009

The Broken (2008)


Regie : Sean Ellis
Genre : Thriller
Acteurs : Lena Headey, Richard Jenkins, Melvin Poupaud, Ulrich Thomsen,...
Speelduur : 88 min.
Meer info : http://www.imdb.com/title/tt0906734/

Deze Britse experimentele thriller opende het "After Dark Horrorfest", een distributie van 8 vrij onafhankelijke horrorfilms in de Amerikaanse zalen. "The Broken" is een kille en verwarrende psychologische thriller met een heel eigen visie.

Gina McVey werkt voor een kliniek. Ze leidt een rustig en normaal leventje met haar vriend Stefan, en de hele familie organiseert een etentje voor de verjaardag van haar vader, een diplomaat. Tijdens het diner breekt een spiegel. Betekent dit nu 7 jaar ongeluk? Niemand durft er mee spotten. Kort daarop ziet Gina een vrouw voorbijrijden, die als twee druppels water op haar lijkt. Ze volgt de auto en vindt de vrouw in kwestie niet terug. Bij het terugrijden is ze betrokken in een frontale botsing. Ze herstelt met enkele kneuzingen, maar er zijn toch wat zaken veranderd in haar perceptie. Ze herkent haar vriend Stefan niet meer, wordt geplaagd door visioenen. Waar zal dit alles toe leiden?...

De film deed me nog het meest denken aan "Invasion of the Bodysnatchers". Hier worden de mensen niet overgenomen, maar worden ze geconfronteerd met boosaardige dubbelgangers, die uit spiegels kruipen. Je krijgt geen uitleg over het hoe en waarom, en dat maakt de film toch erg ontoegankelijk voor een breed publiek. Vooral het gebrek aan een verhaal die weet waar het naartoe gaat ontbreekt, en dat vind ik toch een essentieel onderdeel voor een goede film. Hier is het irrelevant. Het is een film die het moet hebben van allerlei camera-effecten. Ellis zorgt voor schrikmomenten, enge muziek in de film, maar door de schaarse plotelementen weet je als kijker amper waar je je aan moet verwachten. "The Broken" is ook erg traag voor een film die slechts 88 minuten duurt. Eén om te skippen.

Vinny's Rating : 4/10

Geen opmerkingen: