zondag 26 juli 2009

Parenthood (1989)


Regie : Ron Howard
Genre : Komedie
Acteurs : Steve Martin, Mary Steenburgen, Dianne Wiest, Rick Moranis, Keanu Reeves,...
Speelduur : 124 min.
Meer info : http://www.imdb.com/title/tt0098067/

Als er één film is die jonge ouders absoluut eens moeten zien, dan is het wel Howard's "Parenthood", een sympathieke komedie over de opvoeding van kinderen, over verantwoordelijkheden en generatieconflicten.

Het verhaal volgt 2 broers en 2 zusters. Gil (Steve Martin) en Karen hebben twee zoons en een dochter. Gil is nerveus rond de opvoeding van zijn dreumesen. Hij is een ideale vader, vooral omdat hij zelf nooit een innige band had met zijn eigen vader. Wanneer Gil zijn werk dreigt de verliezen en zijn vrouw hem vertelt dat er een vierde op komst is, wordt hij radeloos. Helen is een alleenstaande moeder met twee kinderen die in hun puberteit zitten. Garry lijkt ongelukkig en doet er alles aan om aan zijn moeder te ontvluchten. Julie is verliefd op de licht geschifte Tod, en beiden denken eraan om samen te gaan wonen. Zonder dat Helen het beseft, is Tod in feite een reddende engel in huis. Susan is getrouwd met Nathan, een man die van zijn dochtertje van drie een hoogbegaafd genie wil maken. Ze verdraagt Nathans grillen moeizaam, en staat voor een gesloten deur wanneer ze hem vertelt dat ze nog een kind wil. En tenslotte is er nog het zwarte schaap van de familie, Larry, die met een gokverslaving zit en schulden heeft in het crimineel milieu...

Er zit zoveel meer in, en iedereen zal wel iets uit zijn eigen familiekring herkennen. Het verhaal werd geschreven door brave huisvaders, en het begrip voor de vaak erg moeilijke taak om kinderen op te voeden wordt met eenvoud doch waarheid weergegeven. Ik leefde me zeer makkelijk in, en dan kwamen er grappige en zoete momenten tussen. De scène waarin Steve Martin zich in cowboy verkleedt om een groep kinderen te entertainen voor de verjaardag van zijn zoon vond ik zowel de leukste als de ontroerendste uit de hele film. Ik vond de wisselende toon van ernstige naar grappige momenten prima, al kon Howard het blijkbaar niet laten om soms een beetje moraliserend te doen. Zo maakt hij duidelijk dat wat je kinderen ook (mis)doen, en ongeacht hun leeftijd, een goede ouder hen nooit in de steek laat. En dit heeft Howard begrepen en brengt hij met succes over.


Vinny's Rating : 8,5/10

Geen opmerkingen: