donderdag 16 juli 2009

It's a Free World (2007)


Regie : Ken Loach
Genre : Drama
Acteurs : Kierston Wareing, Juliet Ellis, Leslaw Zurek, Davoud Rastagou,...
Speelduur : 91 min.

Illegalen en tewerkstelling van allochtonen zijn sociale topics die momenteel vaak in discussies voorkomen en om die reden ook boeien. Het is ook een thema die Loach ongetwijfeld nauw aan het hart ligt, en hij laat zich gaan. Er valt ook heel wat te vertellen, als je er maar veel van afweet natuurlijk. Ik vond dat Loach in deze film vaak met vooroordelen zat.

Angela krijgt haar ontslag in een recruteringsbureau. Ze besluit haar eigen (illegale) interimzaak te beginnen samen met haar vriendin Rose. Bedoeling is om allochtone, goedkopere werknemers aan het werk te zetten in de bedrijven waar ze al voordien contact meehad. De zaak werkt, maar ze rekende helemaal niet op de bijkomende problemen die ze moet oplossen : arbeiders die ondermaats presteren en werkgevers die de lonen niet op tijd doorstorten. De allochtonen die we in de film zien, zijn mensen die meestal in precaire situaties leven en niet kunnen lachen om laattijdige betalingen. Verder declareren Angie en Rose ook niks aan de fiscus. Het verhaal richt zich ook op het droevige privé-leven van Angie, die stilaan vervreemd van haar opstandige zoon...

Het zijn allemaal bestaande problemen dat je als kijker ziet, waarvan de oorzaken diep in de verschillen liggen tussen welvaartslanden en wat in de film "derde wereld" landen genoemd worden, met verwijzing naar het oostblok. Oostblokkers komen niet altijd naar hier omdat ze thuis geen werk hebben, wel omdat ze hier meer verdienen dan in hun thuisland. Ik hoor vaak het verhaal dat ze daar kasten van huizen zetten met hetgeen ze hier verdienen. Verder wordt ons eigen kapitalistische rot-systeem over de hekel gehaald. Wanneer het geld om de hoek komt loeren, dan verliest het hoofdpersonage al vlug de gewetensbezwaren. Kierston Wareing is een jonge actrice om in de gaten te houden. Wat een madam zeg! Ze acteert geloofwaardig en energiek, en dat was nodig in een rol als deze waar ze haar mannetje moet staan. Ze zou de pittige 'girl next door" kunnen zijn en kreeg me direct mee in de film. Hoe boeiend het onderwerp ook was, en hoe goed ik het ook geacteerd vond, ik kon de stereotiepe uitbeelding van die allochtonen als ordinaire criminelen (zie het einde), en levend in karavanen, niet echt lusten en vond dit mijlenver van de werkelijkheid.

Vinny's Rating : 6,5/10

Geen opmerkingen: