zondag 12 juli 2009

The Water Horse (2007)


Regie : Jay Russell
Genre : Avontuur / Fantasy
Acteurs : Alex Etel, Emily Watson, Ben Chaplin, Brian Cox,...
Speelduur : 111 min.

Nee, the Water Horse is geen Disney film. Hij werd gemaakt door een iets kleinere studio, “Walden Entertainment” genaamd, en die al zorgde voor de "Chronicles of Narnia". Deze jeugdfilm moet zeker niet onderdoen voor een Disney en is met stip een heel goede herwerking van het Loch Ness mythe, van de hand van de schrijver van "Babe".

Twee toeristen stappen een pub binnen in Schotland en zien een foto hangen van het Loch Ness monster. “Het is fake”, zegt de man. In de hoek zit een oude man, die hen vertelt dat er meer aan de hand is dan ze denken. Hij vertelt hen een verhaal dat zich tijdens de tweede wereldoorlog afspeelt. Angus McMorrow is een jongen die alleen met zijn moeder woont op een grote hoeve. Zijn vader is al een jaar weg om te gaan vechten. Angus mist zijn vader. Tijdens een wandeling langs de kust vindt hij een ei, waaruit gauw een klein en schattig monstertje uit komt. Hij geeft het beestje een naam, Crusoë, geeft het eten en zorgt er voor, maar verbergt zijn ontdekking voor zijn moeder. Zijn plannen vallen wat in het water wanneer zijn moeder een conciërge aanstelt, en de lokale Engelse troepen tijdelijk onderdak biedt. De pogingen om het steeds groter wordende dier te verbergen beginnen onmogelijk te worden en hij licht zijn zuster en Lewis in...

“The Water Horse” is een lieve film met het hart op de goede plaats, en is ideaal vermaak voor kinderen tussen 6 en 12 jaar. Het is zowel prikkelend voor de verbeelding als prettig, en het mooi vormgegeven Loch Ness monster komt vaak in beeld en ziet er niet afschrikwekkend uit. De klassieke elementen voor een goede jeugdfilm komen allemaal aan bod en spelen op de goede manier in op emoties. De aanwezigheid van de militairen speelt geen onbelangrijke rol in het totaalplaatje, en maakt de context geloofwaardig. Het fantasy gedeelte, waarin Angus op de rug van Crusoë zit voor een wilde rit, is een ware uitbeelding van kinderfantasie. De film deed me vaak denken aan E.T. door het speelse en huisdierachtige karakter van het wezen. Er komen dan ook nog enkele weetjes in voor over de echte Loch Ness mythe, één van de fascinerendste hedendaagse raadsels.


Vinny's Rating : 8/10

Geen opmerkingen: