zaterdag 11 juli 2009

The Station Agent (2003)

Regie : Tom McCarthy
Genre : Drama / Komedie
Acteurs : Peter Dinklage, Patricia Clarkson, Bobby Cannavale, Raven Goodwin,...
Speelduur : 86 min.
Meer info : http://www.imdb.com/title/tt0340377/


Voor zijn eerste film koos McCarthy voor een greep uit het leven van Fin McBride, een dwerg. Veel verhaal zit er niet in de film. De ontmoeting tussen drie totaal verschillende mensen staat centraal.

Fin is gek van treinen. Hij werkt in een speelgoedwinkel die gespecialiseerd is in de verkoop van treinen. Zijn baas, Henry, overlijdt aan een hartaanval. Hij erft een beetje land en een klein stationsdepot ergens in het hol van Pluto. Omdat Fin een eenzame en teruggetrokken persoon is, lijkt hem dat een ideale plaats om te leven, ver van de onwelkome aandacht die zijn kleine gestalte trekt. Hij is toch niet zo alleen als hij dacht. Een hotdog en koffieverkoper, Joe Oramas, komt elke dag met zijn bestelwagen vlakbij staan. Oramas is een erg extraverte kerel, die voortdurend babbelt en nieuwsgierig is naar de interesses en het leven van Fin. Fin ontmoet ook de zo-goed-als-gescheiden Olivia, die nog steeds rouwt om haar overleden zoon en op de rand van een depressie zit. Verder zoeken een jonge bibliothecaresse en een afro-amerikaans schoolmeisje, die ook door treinen is geboeid, ook contact met hem...

In deze film is het dwerg-zijn niet zo belangrijk. McCarthy maakte vooral een karakterstudie. McBride komt er stilletjesaan achter dat de mensen die hij in de buurt van zijn stationshutje ontmoet, eigenaardiger zijn dan hijzelf. Deze verschillende mensen lijken het met elkaar te kunnen vinden, hoe zeer ze ook van elkaar verschillen. Wat hen bindt is hun eenzaamheid en de behoefte om die eenzaamheid met elkaar te delen, en dat is wat McCarthy zo mooi in beeld brengt. Grappige en ernstige dialogen wisselen elkaar af. Het meisje Cleo reageert spontaan op Fin, omdat ze hem ook aanziet als een kind. Soms spreken de beelden voor zich en het is hartverwarmend om dit vreemde trio te horen praten over onbenulligheden. Clarkson speelt met talent een moeilijk te doorgronden vrouw die niet goed met haar verwarde emoties overweg kan. De dwerg Fin is het meest ingewikkelde personage. In het begin een somber en misantroop kereltje, die het beu is om met de vinger aangewezen te zijn en opmerkingen te krijgen over zijn gestalte. Zijn contacten met Joe en Olivia verlopen eerst moeizaam. Dan ontdekt hij dat hij wel van hun gezelschap geniet. Een kleine en rustige film die gaat over de lijm die mensen aan elkaar bindt.

Vinny's Rating : 7/10

Geen opmerkingen: