zondag 5 juli 2009

Air Force One (1997)


Regie : Wolfgang Petersen
Genre : Actie / Thriller
Acteurs : Harrison Ford, Gary Oldman, Glenn Close, Wendy Crewson,...
Speelduur : 124 min.
Meer info : http://www.imdb.com/title/tt0118571/


Deze blockbuster viel me nogal tegen. Stel je voor dat de privé-jet van de Amerikaanse president gekaapt wordt door een groep terroristen. Wat ga je allemaal verzinnen om de tijd twee uur lang te vullen?

Na een speech over de strijd tegen het terrorisme (toen al!!!) in Moscou, keert president James Marshall terug naar huis met zijn Air Force One. Aan boord bevinden zich zijn vrouw en dochter, zijn adviseurs en veiligheidsgarde. Ook een groep terroristen klimt met valse papieren op de jet. In een gewelddadige hijacking nemen ze het toestel over en hun leider, Korshunov, dicteert zijn eisen. Ze willen dat Ivan Radek, de dictator van een kleine Sovjetstaat die beschuldigd is van genocide, terug op vrije voeten komt. Zoniet dreigt hij de gijzelaars één voor één te vermoorden. Het lukte de veiligheidsagenten om Marshall veilig te stellen in een pod, maar de president vreesde voor zijn familie, kroop uit de pod en is nu de enige die actie kan ondernemen tegen de terroristen...

Dit is zeker niet één van Petersens beste. Alleen het idee van een Amerikaanse president die de actieheld uithangt en vliegtuigen bestuurt is zo absurd, dat je de neiging hebt om de film al vanaf zijn eerste minuten af te schieten. De special effects zijn slecht, vooral wanneer het vliegtuig van buitenaf in beeld komt. Dat past toch niet voor een film van 1997. Dat dit een blockbuster is geworden gaat mijn verstand wat te boven, want films als "Passenger 57" met Wesley Snipes en zelfs "Delta Force" met Chuck Norris waren toch een stuk beter. Enkel Oldman kan nog de film wat opkrikken met een magnetische acteerprestatie van een geflipte en dreigende terrorist. Wat dan ook : de film is een onverdiend succes.


Vinny's Rating : 4/10

Geen opmerkingen: