woensdag 22 juli 2009

Fracture (2007)


Regie : Gregory Hoblit
Genre : Thriller
Acteurs : Ryan Gosling, Anthony Hopkins, Rosamund Pike, David Strathairn,...
Speelduur : 113 min.
Meer info : http://www.imdb.com/title/tt0488120/

Hopkins is een groot acteur. Vooral in thrillers als deze kan hij zowel dreigend als zelfverzekerd overkomen en dat laat zich smaken op het scherm. Het verhaal is vrij eenvoudig, al wil het ons doen geloven dat het een zeer complexe rechtszaak wordt. Voor Hoblit is dit niet de eerste courtroom thriller. In 1996 regisseerde hij al het vernuftige "Primal Fear" met Richard Gere, die hier vorig jaar ook al een (positieve) review kreeg. "Fracture" is een minder ingenieus, maar daarom niet minder intrigerend broertje.

Crawford is een ingenieur die zijn eigen bedrijf in aerodynamica heeft. Hij is natuurlijk steenrijk, zoals in Amerikaanse films hoort. Zijn vrouw is ontrouw en heeft een affaire met een flik. Crawford is de zoveelste man die denkt om de perfecte moord te plannen, en er mee weg te komen. Hij schiet zijn vrouw een kogel in het hoofd en bekent dat hij haar vermoordde. Willy Beachum is ambitieus en heeft zonet zijn ticket bemachtigd om bij het prestigieuze advocatenbureau Wooton Sims te gaan werken. Tot zijn werkgever hem belast met de taak van openbaar aanklager in de zaak Crawford. Wat aanvankelijk een eenvoudige rechtszaak lijkt te worden, begint stilaan in een valstrik te ontaarden. Het moordwapen is verdwenen en niemand wist dat de vrouw een minnaar had. Beachums mogelijke carrière bij Wooton Sims begint stilaan een verre droom te worden en hij vestigt zijn hoop in Crawford's vrouw, die nog leeft maar in een diepe coma ligt...

Zo bijzonder is "Fracture" niet als rechtsthriller, maar wel bijzonder boeiend verteld. Beachum, die als het kruim van de juristenwereld voorgesteld wordt, doet uiteindelijk niet zoveel. Hij zoekt een moordwapen die hij niet vindt, en moet in de rechtszaak enkel bekennen dat hij geen genoeg bewijsmateriaal heeft tegen Crawford. Waw hoor... elke advocaat kan dat. Dan zie je nog de romance met zijn bazin-in-wording al van mijlenver afkomen. Opvallend is dat heel wat elementen, zoals die romance, niet verder uitgewerkt worden en gewoon uit het verhaal gedropt worden. Dat is ook het geval met de Wooton Sims promotie. De twist op het einde verbaast nog wel even, maar je kon je uiteindelijk wel aan zoiets verwachten. "Fracture" is een film die zich au sérieux neemt. Gelukkig redt Hopkins de boel als rijke machiavelli, en doet Gosling ook zijn best als jonge "turk".

Vinny's Rating : 6/10

Geen opmerkingen: